Idag är det sex månader sedan Nils “Einár” Grönberg tragiskt sköts till döds i Stockholm. Den rikskända rapparen blev endast 19 år gammal och lämnade både familj, flickvän och en hel generation hiphopfans och kollegor i sorg. Polisen uppgav tidigt att det fanns vittnesuppgifter om att en eller två personer sprungit från platsen efter skotten och de ska även ha fångats på film av kameror i området. Trots detta har ännu ingen gripits för mordet. Varför är det så?

Utöver att skjutningar som tros kunna kopplas till gängkriminalitet har en betydlig mindre chans att klaras upp än “normala” fall, så finns det enligt källor till Aftonbladet mycket lite eller ingen tekniskt bevisning i allmänhet och inget mordvapen i synnerhet. Det ska heller inte finnas någon formell huvudmisstänkt i fallet, men enligt Aftonbladets krimreporter Linda Hjertén tror sig polisen veta vem en av förövarna är. Det handlar om en ung man som just nu sitter häktad för en annan skjutning.

Åklagaren Marina Chirakova ville dock inte kommentera uppgifterna i slutet av förra året.

“Jag kommer inte att kommentera den här uppgiften och jag kommer inte att kommentera utredningsläget överhuvudtaget”, sa hon till tidningen.

I samma veva uppgav Polisen att man letade efter två misstänkta gärningsmän och att man med hjälp av vittnesuppgifter kartlagt männens flyktväg kring området i Hammarby sjöstad där Einár sköts och bodde.

“Två okända gärningsmän är misstänkta för brottet. Med hjälp av bland annat vittnesuppgifter har polisen kartlagt männens flyktväg fram till området under Södra Länken nedanför Sickla sluss, på den norra sidan av kanalen vid utkanten av parkeringen vid Bauhaus”, skrev man på sin hemsida då.

Kort efter nyheten om Einárs död uttalade sig kriminologiprofessorn Leif GW Persson om  attentatet och menade på att rapparen förmodligen kände förövarna.

“Det är sannolikt två gärningsmän enligt uppgifter, det måste ha föregåtts av planering. I enklaste fallet har han stämt möte med dem. Det är några som han känner och för tillfället litar på”, sa han i Nyhetsmorgon.

Sedan Nils Grönbergs död har både hans mamma och hans flickvän gjort hjärtskärande uttalanden, medan både kollegor som Sebastian Stakset och Alex Ceesay gjort uttalanden kring händelsen. Rapparen hann under sin karriär vinna både P3 Guld och Grammis och var en av Sveriges mest streamade artister. I januari sände SVT en dokumentär betitlad “Einár: 2002-2021”.

I 2021 års femte nummer av Kingsize Magazine publicerades en minnestext om artisten Einár, som går att läsa här.

Foto: Oliver Wilenius