Dödsskjutningen av Einár under natten till fredag beskrivs av vittnen som en “ren avrättning”. Medan polisen fortfarande är förtegen om utredningen – förutom att man knackat dörr under söndagen och behandlar bildmaterial och diverse fynd från mordplatsen – uttalar sig nu Leif GW Persson om mordet. Kriminologiprofessorns teori är att mordet var planerat och att Einár måste ha känt förövaren eller förövarna.

“Det är sannolikt två gärningsmän enligt uppgifter, det måste ha föregåtts av planering. I enklaste fallet har han stämt möte med dem. Det är några som han känner och för tillfället litar på”, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

GW tror att chansen att mordet klaras upp är liten.

“Det är sannolikt 20 procent och är gärningsmännen yngre än 18 år riskerar de ganska obetydliga straff”, säger han.

Han menar också att polisen förmodligen har en uppfattning om vem eller vilka som begått brottet.

“Jag tror att de har en välgrundad och bestämd uppfattning om vilka det handlar om. Jag tror det handlar om några yngre förmågor i utkanten av det här nätverket som man är i konflikt med”, säger GW och fortsätter:

“De vill sätta sig själva på kartan, alla ledare sitter inne i finkan på långa straff. Det är enkelt nog att dirigera från anstalterna annars får man ta egna initiativ för att komma upp när ordinarie ledarskapet är frånvarande. Det är det här vi inte har lyckats bryta.”

Det senaste som polisen sagt är följande:

“Vi kommer fortsatt att finnas ute och vill ha in tips. Det finns allt möjligt och nu gäller det för utredarna att jobba och gå igenom det vi har och inre spaning”, har polisens presstalesperson Carina Skagerlind sagt.

Foto: TV4 / Pressbild