6284dbc5b422e7360a0da4a2
Vännerna berättar om oron i ny Einár-dokumentär


Får premiär idag på SVT.

 

 

I slutet av förra veckan stod det klart att SVT skulle släppa en dokumentär om Einárs liv. Idag får dokumentären premiär, där flera av rapparens vänner berättar om oron den sista tiden av hans liv. Bland annat berättar Sebastian Stakset om förvirringen från att komma från LVU-hem till Stockholm med “Katten i trakten” i ryggen.

 

“Det var förvirrande så klart, med hela den här hypen, så ung också. Sen direkt ut från en institution och in i den här härvan. Jag tror han kände sig ganska förvirrad under hela tiden liksom”, citerar Expressen från dokumentären.

 

“Det jag rådde Nisse till var: Glöm inte varifrån du kommer, glöm inte bort dina vänner du hade innan du blev känd. Det var där jag såg att det låg en fara.”

 

Stakset säger också att han önskat att Einár inte gjort vissa av hans låtar.

 

En annan som medverkar är SVT:s krimreporter Diamant Salihu, tillika författaren bakom “Tills alla dör” om Stockholms gängvåld, som menar att Einár syntes med flera tungt kriminella personer på sociala medier i slutet.

 

Och det vi vet är att Einár mot slutet var väl medveten om detta. I dokumentären spelar Straynané upp hans ord från låten “Sätter dom på plats” där han rappar: ”Att vakna upp varje dag, tänka, ‘när tar det slut?’ Det finns inte något svar, det dära det upp till Gud”.

 

Vi får också höra ett par skrämmande ord från Stakset podcast-intervju med rapparen, där han säger:

 

“När jag kollar på folk, vad ser jag hos dem, förstår du, jag ser inte så mycket lycka – nu förtiden ser jag bara respekt: ”Jag ska skjuta han” om han säger något. Folk vill inte ens ha pengar bror, folk vill ha en tabbe, folk vill skjuta nån för han säger det eller det”.

 

“Einar: 2002-2021” finns nu tillgänglig på SVT Play och sänds också i SVT2 kl 22:30. Läs även minnestexten om Einár från Kingsize Magazine #5 2021, skriven Kingsizes musikredaktör Malkolm Landréus.

Foto: SVTPublicerat:
RedaktionenNULL