I oktober 2021 ägde den uppmärksammade klimatkonserten Climate Live rum i Kungsträdgården i Stockholm, med flera svenska artister och talare från hela världen på plats. I början av sommaren följdes spelningen upp med uppträdande i Stockholm i samband med FN:s klimatkonferens. Nu beger sig Climate Live ut på en turné runt om i landet. Maxida Märak, Nápoles och Joy är några av de namn som under sensommaren ställer sig på scenen tillsammans med forskare och aktivister för att fortsatt uppmärksamma klimatkrisen.

– Som same kommer jag från en kultur då vi aldrig tagit naturen för given, vi är de som måste anpassa oss. Inte tvärtom, säger Maxida Märak, som uppträder på konserterna i Göteborg och Malmö.

Rapparen och aktivisten har som bekant en lång historia av att kämpa mot orättvisor. Något hon pratade om i sin senaste intervju med Kingsize Magazine i början av 2022. Då i samband med EP-släppet “arvet”.

– Det är inte mod när jag höjer rösten mot orättvisor, det är en självklarhet. I vintras delade jag ut ett pris på en gala som heter ”Right Livelihood”. Jag stod på scenen bredvid en kvinna som blivit kidnappad av IS och suttit i fångenskap i två år innan hon lyckades fly, bara för att trampa på en mina som gjorde henne brännskadad och halvt förlamad. Hon står fortfarande upp och slåss för mänskliga rättigheter. Det är mod på riktigt. När människor i det här landet ger sig guldstjärnor för att de har höjt rösten och tagit politisk ställning… Det är inte mod, det är en mänsklig jävla skyldighet, säger hon och fortsätter efter en kort paus:

– Jag menar, jag har mina problem, men jag sitter också här i en lokal i centrala Stockholm i ganska dyra kläder och gör en intervju. Jag har en scen och jag kan ta ställning utan att riskera att bli skjuten. Så när artister sitter i intervjuer och är neutrala i viktiga frågor – och sedan höjer rösten om småsaker? Det tycker jag är skamligt.

Climate Lives konserter tar plats på tre olika stadsfester: den 19 augusti på Malmöfestivalen, den 26 augusti under Linköping Stadsfest och den 1 september under Göteborg Kulturkalas. De arrangeras av unga klimatstrejkare från den globala Fridays For Future-rörelsen med syftet att använda musiken som ett verktyg för att bredda klimatrörelsen.

Utöver artister och klimatforskare kommer personer från klimatkampens frontlinje ta mikrofonen för att dela med sig av sina egna erfarenheter av krisens konsekvenser.

Se lineup för de tre olika konserterna nedan!

Malmö 19 augusti
Isak Danielson
Maxida Märak
Joy
Samira Manners
Nápoles
Bella Winth
Melanie Wehbe

Eric Brandstedt, forskare i mänskliga rättigheter med fokus på klimat
Elleonora Ali Uddman, klimataktivist och funktionsrättsaktivist
Nastaran Zagari, Jordens Vänner
Ahmad Hussein, palestinsk aktivist

Linköping 26 augusti
Louise Hoffsten
Graham Lake
Bella Winth
Emi Li

Alasdair Skelton, klimatforskare

Göteborg 1 september
Isak Danielson
Maxida Märak
Drag preformance av Status Queer
Bongo Riot

Alasdair Skelton, klimatforskare
Nastaran Zagari, Jordens Vänner
Ahmad Hussein, palestinsk aktivist

Foto: Pressbild