Till våren får filmen “Stöld” premiär på Netflix, en produktion baserad på den kritikerrosade romanen med samma namn skriven av den prisbelönta författaren Ann-Helén Laestadius. Boken och filmen handlar om hur en ung flicka bevittnar tjuvjakt på renar, vilket leder till spänningar och konflikter mellan den samiska ursprungsbefolkningen och andra boende i området. För regin står Elle Márjá Eira och manus är skrivet av Peter Birro som stått bakom bland annat “Monica Z” och “438 dagar”.

I rollerna syns Elin Kristina Oskal, Martin Wallström, Lars-Ánte Wasara, Ida Persson Labba, Pávva Pittja, Ingahilda Tapio, Magnus Kuhmunen, Simon Issát Marainen, Niilá Omma och Anne Lajla Westerfjell Kalstad. I ett pressutskick beskrivs filmens handling:

“Filmen skildrar en ung kvinnas kamp att försvara sitt ursprung i en värld där främlingsfientlighet är på frammarsch, klimatförändringar hotar renskötseln och unga väljer att begå självmord som konsekvens av en kollektiv desperation. Men berättelsen blottlägger också de spänningar som uppstår när moderna idéer möter en traditionell kultur med djupt rotade patriarkala strukturer.”

Filmen “Stöld” får premiär den 12 april 2024 på Netflix.

Foto: Carl-Johan Utsi / Netflix