Maxida Märak pryder just nu omslaget för det senaste numret av Kingsize Magazine. Detta, framförallt, med anledning av att hon inom kort släpper sitt nya album. I höstas kom första singeln “Siri” och idag firar hon samernas nationaldag med låten “Vuoddaga”.

– “Vuoddaga” är en festlåt som handlar om vintermarknaden i Jokkmokk som infaller i samband med Samernas nationaldag den 6 februari. Låten är en fest- och parningslåt som vers för vers beskriver allas stämning och händelseförloppet för hur den största högtiden ser ut och knyter an dåtid och nutid. Marknaden är solens återkomst då ljuset kommer tillbaka efter nationaldagen och detta är ett tillfälle då samer från hela Sapmi vallfärdar till Jokkmokk, berättar hon i ett pressmeddelande.

Maxida har sedan starten vävt in jojk och samiska kultur i sin musik och det nya albumet är inget undantag. I omslagsintervjun med Kingsize berättade hon om tanken med skivan som ska låta “ljust och lite magiskt”:

– Det finns en samisk ton genom hela albumet som kommer höras. Singelomslaget (för ”Siri”, reds anm) representerar ganska mycket av vad albumet kommer vara. Utgångspunkten är verkligen Sápmi och sen ska det vara stora, feta tracks – men jag vill att det ska finnas en liten magisk ådra genom hela albumet som ska anspela på… jag vill inte säga ”det magiska”, för då tror folk att jag ska göra någon new age-grej, men det finns en ton av en annan värld i det och en annan kultur som kommer lyftas fram ganska mycket. Jag utgår också ganska mycket från berättelser runt omkring mig, som inte alltid är centrerade kring mig, säger hon och fortsätter beskriva hur albumet kommer låta.

– I soundet jobbar jag mycket med att få bort det här alldeles för lugna. Jag jobbar ganska mycket med körer nu och vill ha det lite mer live-inspirerat och instrumentalt. Det kommer vara mycket röster och jojken kommer absolut vara ett återkommande element i det hela. Jag har jobbat jättemycket med att bygga beats på ett annat sätt. Att plocka saker från ljud och miljöer. Det är svinkul för då hittar man saker som inte går att sampla.

Den 12 april 2024 släpper Maxida Märak albumet “Anekdot” och några dagar innan release, den 9 april, bjuder hon in till en exklusiv förhandslyssning av albumet på Rigoletto. Den 13 april spelar hon på Kulturhuset i Stockholm.

Läs hela intervjun här och lyssna på “Vuoddaga” nedan!

Foto: Maxida Märak