Allt sedan Israel förklarade krig mot den terrorklassade gruppen Hamas och inlett olika krigshandlingar mot det palestinska området Gaza, har protesterna varit högljudda. Sedan en tid tillbaka har även röster höjts för att utesluta Israel från att delta i Eurovision Song Contest till våren.

Nu går ett tusental svenska artister ut i ett upprop, med syftet att utesluta Israel från tävlingen. Bland 1005 artister som skrivit under uppropet återfinns Cleo, Maxida Märak, Cherrie, Silvana Imam, Timbuktu och många fler. I debattartikeln menar artisterna gemensamt:

“Det som sker i Gaza är en humanitär katastrof och den Internationella domstolen i Haag har nyligen beslutat att gå vidare med processen där Israel anklagas för brott mot folkmordskonventionen. Trots detta avser den europeiska radio- och tv-unionen EBU att tillåta Israels medverkan i Eurovision song contest 2024.”

Vidare står att läsa:

“Att tillåta Israels medverkan underminerar inte bara tävlingens andemening utan hela public service-uppdraget. Det skickar dessutom signalen att regeringar kan begå krigsbrott utan konsekvenser. Därför vädjar vi till EBU: Uteslut Israel från Eurovision song contest 2024.”

SVT svarar även i ett uttalande genom Åsa Barsness, HR- och kommunikationsdirektör på public service-kanalen:

“Det är EBU som bestämmer vilka som deltar i tävlingen och som värdland förhåller sig SVT till det som EBU beslutar.”

Hon skriver vidare:

“Det mänskliga lidandet i den här djupt komplexa konflikten är fruktansvärt. Ingen kan vara oberörd över förhållandena i Gaza just nu, eller över Hamas attack i Israel. Vi är också bekymrade över utvecklingen. Vi förstår och respekterar att grupper gör sina röster hörda.”

“Som värdland har SVT en dialog med EBU om de utmaningar som det innebär att genomföra Europas största tv-program i dessa tider av oro. Vi känner ödmjukhet inför uppgiften och jobbar för att projektet ska kunna genomföras på bästa sätt, med visionen att förenas i musik.”

Finalen i Eurovision Song Contest äger rum i Malmö den 11 maj 2024.

Foto: Iza Boethius / Press / Therese Öhrvall