Den här uppföljaren till kultrullen  "300" innehåller extra allt med grillkrydda. En orgie i blodsplatter, testosteron och skrik där fejkgreker och Perser gör upp ute till havs.

Gillar du manliga kroppsdelar, antingen vältränade eller avkapade så kommer den här filmen ge dig det. Stridsscenerna mellan de förenade grekerna, anförda av ledaren Themistokles och de överlägsna Perserna tar aldrig slut. Artemisia (Eva Green) är rätt underhållande som persernas ledare och huvudfiende till Themistokles och hans mannar. Hon är hejvild och hugger bland annat av huvudet på en grekisk fånge för att sedan hångla med det avhuggna huvudet. En oförglömlig scen.

Till skillnad från “300” finns det ingen seriebaserad bakgrundsstory att bygga upp filmen med och det märks. “Rise of an Empire” är full av Themistokles brinnande tal  och strider ute till havs. Tyvärr blir det repetitivt efter ett tag. Att se de färre grekerna försöka spöa de till antalet överlägsna perserna är ju intressant, men man saknar Gerald Butler.

I “300” blev hans huvudkaraktär Leonidas populär, dels på grund av hans galna beteende. Det hade även Mel Gibson i “Braveheart”. Här slarvas huvudkaraktärernas utrymme bort  till förmån för splatterfesten.  Den otroliga grafiken gör att man förlåter de repetitiva stridsscenerna ibland men nu blir det nog inga uppföljare mer.

///Emil Sandgren Strada