Med populära tv-spelsserien "Need for speed" som förlaga kommer nu filmen som definierar begreppet enkel underhållning. Snygga bilar i hög fart för hela slanten, tyvärr inte mycket mer.

Tv -spelet “Need for speed”  går ut på att köra snabba bilar runt olika banor för att komma först  till målet och vinna priser eller få tillgång till ännu snabbare bilar. Med tanke på att spelet lockat publik i över 20 år tänkte säkert någon driftig individ att det här kan vi göra film av. Tyvärr engagerar inte historien trots hämndtema och dramatiska bilexplosioner.

Den gode Toby, en fattig bilmekaniker hatar rikemanssonen Dino efter att Dino skyllt en tragisk bilolycka på Toby. Toby får därefter göra en vända i fängelset och självklart är han bitter. Enda utvägen när han släpps ut tycks vara att de gör upp på racingbanan. Ja, det finns en kärlekshistoria inskriven i manus här vilken är totalt poänglös. Sedan, med tanke på hur spännande en biljakt kan vara så faller “Need for speed” brutalt på att inte göra racingscenerna mer intressanta. Tyvärr saknas både timing i spänningsuppbyggnaden i bilscenerna även om vissa är dramatiska och smäller på högt.

Huvudskådisarna kan inte lastas för att deras karaktärer nästan är lika fyrkantiga och tråkiga som i tv-spelet. På robotliknande maneér krystar de ut sina repliker i en tempofattig handling . Bilentusiaster kommer givetvis gilla den här gilmen estestiskt och kan man till 80% bortse från handlingen så är “Need for speed” sevärd.

///Emil Sandgren Strada