Mark Wahlberg gör sitt bästa att rädda denna patriotiska krigspropaganda om att leva och dö för sitt land. Navy Seals vs Talibaner i en väldigt förenklad bild av kriget.

Biopremiär idag 14 februari.

“Lone Survivor” skriven av löjtnant Marcus Luttrell inspirationen, vars egna erfarenheter skildras i boken. Ett gäng Navy Seal-soldater skickas till Afghanistan för att döda Taliban-ledaren Ahmad Shah.

Skådespelarna gör vad det kan med sina macho-karaktärer. I verkligheten blir många soldater stressade, får psykiska problem och dras med moraliska dilemman i krigets hetta. Väldigt lite av det får vi se i “Lone Survivor”. Ett undantag är när de amerikanska soldaterna omringar ett par afghanska fåraherdar, unga pojkar. En av filmens mest intressanta och minnesvärda scener för att vi i publiken får en tankeställare. Tråkigt nog ligger fokus i den här filmen mer på patriotismen, alltid skildrad från amerikanernas synvinkel.

“Lone Survivor” förvandlas snabbt till klassisk krigspropaganda där amerikanerna spänner musklerna och talibaner reduceras till anonyma måltavlor. I ett krig ställs båda sidor inför komplicerade moraliska dilemman men den aspekten saknas här. Tyvärr blir Afghanistan inte mer än en bakgrundsmiljö heller.


I samarbete med Filmtrailer.se

///Emil Sandgren Strada