6082b45925dc87017f719632
Mofeta & Jerre uppträder vid Växthuset i Stockholm för att lyfta klimatfrågan


 

 

Växthuset är en samlingspunkt för artister, men också andra konstnärer, debattörer och politiker, att lyfta klimatfrågor och klimatpolitik. Initiativet kommer från organisationen Greenpeace som sedan 1971 protesterat mot miljöförstöring av olika slag i hela världen.

 

 

På klimattoppmötet i Paris i december var budskapet tydligt – forskarvärlden är enig om att vi inte kan gräva upp mer kol om vi ska klara klimatmålen. Samtidigt planerar regeringen att sälja statliga Vattenfalls brunkol istället för att lämna det i marken. Fler och fler ansluter sig till att stoppa dessa planer och tillsammans påverka regeringen i rätt riktning.

 

I dag torsdag är det Mofeta & Jerre som kommer till #Växthuset med en akustisk spelning. Mofeta & Jerre firar tio år som grupp i år! Jerre är dessutom aktuell med en egenskriven låt i Melodifestivalen på lördag.

 

 

 

 

Idag torsdag kan ni se dem live kl 12.30 via hemsidan:

http://ettlitethusforettstortklimatbeslut.se eller i Växthuset på Vasagatan 28 i Stockholm.

 

 

 

Hej Mofeta&Jerre, vad händer imorgon? Varför ska ni spela i Växthuset?

– Vi har hört om situationen med Vattenfalls brunkol och det känns som en viktig fråga där Vattenfall, som ägs av folket, verkligen borde prioritera vad som är viktigt för folket och för världen. säger Mofeta.

 

– Ja det är mycket dålig energi från Vattenfall just nu… säger Jerre

 

 

Vad måste göras?

– Jag tror att drastiska beslut måste tas i många led, jag har svårt att se politiska frågor helt svart eller vitt. Folk måste börja bry sig på individnivå för att rösta på sånna beslut. Säger Jerre.

 

– Jag vill bli beordrad av makthavare! säger Mofeta

 

 

Hur menar du?

– Jag tror att det krävs! Den globala uppvärmningen tycks vara ett faktum och med den takt vi kör nu är det inte ens chans att vi når upp till våra globala mål. Det krävs drastiska medel säger Mofeta.

 

– Mm men det politiska klimatet i Sverige just nu är speciellt, folk tar avstånd från partier de valt så fort de tar tuffa beslut. Både befolkningen och politiker har ansvar på ett individplan säger Jerre.

 

– Jag har länge varit oroad över världens utveckling och klimatet… säger Mofeta. Jag läser så mycket om saker som är skadliga för oss, det finns mer information nu. Gång på gång har forskare påkallat de ökande farorna och ändå fortsätter vi som ingenting.

 

 

Är det viktigt för er som just artister/musiker att göra något som är bra för samhället?

– Jag är ingen aktivist men så fort man får chansen att vara en del av något som man tycker står för bra saker så känns det ofta rätt. Men för mig är karman redan igång på nått sätt. Musik är så jävla blessat att hålla på med för det skadar inte någon, det är bara glädje. säger Jerre

 

– Jag känner att jag som artist är intresserad av att försöka nå ut till beslutsfattare genom min musik och få folk att tänka och känna på samma gång. Jag saknar fler artister som tar upp oväntade saker i sina låtar som får en att tänka och hajja till. Det är nice när man kan lära sig nått nytt av musik. säger Mofeta.

 

 

Vad skulle ni vilja säga till Mikael Damberg (ansvarig minister för vattenfall)?

– Han borde behandla denna fråga med mycket respekt och lyhördhet, för regeringens beslut påverkar väldigt många människor. säger Jerre.

 

– Jag har inte formulerat vad jag vill säga än, men jag skulle vilja säga något till honom i en raptext… Vi har länge utvunnit kol och varit en del av nedsmutsningen, så jag tycker att en avveckling av kolet bör går i linje med hur Sverige ser på frågor om rättvisa, mänskliga rättigheter och miljö.

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL