Black Lives Matter tilldelas Olof Palmepriset


“Vi kämpar för att den här organisationen inte ska behövas…”

 

 

På lördag är det den tidigare statsministern Olof Palmes födelsedag och precis som varje år delas det nu ut ett pris i hans minne. I år är det medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter som tilldelas priset.

 

Den internationella organisationen Black Lives Matter Global Network Foundation grundades 2013 av Patrisse Cullors, Alicia Garza och Opal Tometi – och har sedan dess kämpat mot polisbrutalitet och rasistiskt våld världen över.

 

“Jag är bara väldigt tacksam, vi har spenderat de senaste 7,5 åren för rättvisa för svarta människor, inte bara i USA utan runt om i hela världen”, säger Patrisse Cullors till SVT.

 

Att prata om ett “genombrott” för en så viktig organisation känns märkligt, men faktum är att många fick upp ögonen för Black Lives Matter i samband med George Floyds dödsfall och de efterföljande demonstrationerna världen över. 46-åringen avled på sjukhus efter ett polisingripande där han fick ett knä mot sin nacke i flera minuter, trots att han upprepade gånger sa att han inte kunde andas.

 

Nu tilldelas man alltså Olof Palmepriset för sina insatser.

 

”Den resonans som afroamerikanernas protester fått internationellt visar att när människor på grund av sin hudfärg utsätts för våld och diskriminering så handlar det om globala hot mot människors värdighet och grundläggande mänskliga rättigheter. Black Lives Matter”, går det bland annat att läsa i prismotiveringen.

 

Pristagaren får förutom ett diplom en prissumma om 100 000 dollar. Priset delas ut just på lördag, under en digital prisceremoni.

 

“Vi kämpar för att den här organisationen inte ska behövas, vi vill inte att Black Lives Matter ska finnas om 100 år. Jag vill att vi kämpar och vinner, vi behöver något annat och ska inte behöva ha samma kamp som våra förfäder”, säger Patrisse Cullors.

 

I somras hölls bland annat en stor manifestation på Sergels Torg i Stockholm, där Kingsize hade fotografen Issar Cerrato på plats. Se bilder nedan och lyssna även på Sveriges första BLM-anthem, med artister som Jireel, Denz och Gee Dixon, som släpptes i september i fjol.

 

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kingsize Magazine (@kingsizemag.se)

 

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kingsize Magazine (@kingsizemag.se)

 

 

 

 

Foto: Issar Cerrato

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL