Google presentera nu listan över årets söktrender och på dessa återfinns självklart många av de människor, händelser och ämnen som definierat året, samt de frågor vi ställt oss och undrat över. I år har coronapandemin och det amerikanska valet dominerat svenskarnas sökningar, bland andra stora nyhetshändelser och aktiviteter att underhålla oss med i hemmet.

Pandemins stora inverkan syns tydligt på listan över svenskarnas populäraste sökningar under 2020. “Coronavirus” toppar listan över årets mest trendande sökningar, och relaterade frågeställningar som “Varför är coronaviruset farligt?”, “Vad är allmän sammankomst?” och “Varför köper alla toapapper?” återfinns alla under frågekategorierna. Intresset för handdesinfektion under året har även resulterat i att handsprit är det som toppar listan över mest sökta recept.

– Google-sökningar relaterade till Covid-19 genomsyrar nästintill alla årets sökkategorier, till och med när vi tittar på vilka recept vi sökt efter. Svenskarna har under året djupdykt i och letat efter svar för att lära sig mer om vad coronaviruset är, och vi har därför också aktiverat informationspaneler vid sådana sökningar som hänvisar till Folkhälsomyndigheten för att se till att användare snabbt och enkelt får tillgång till samhällsviktig information, säger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig Google Sverige.

Det amerikanska valet har också skapat stort intresse och ligger på andra placering bland årets mest trendande sökningar, med många svenskar som varit extra nyfikna på USA:s tillträdande president Joe Biden. I kategorin Nyheter och händelser syns även andra stora världshändelser som Black Lives Matter-rörelsen och de demonstrationer som uppstod efter George Floyd tragiska bortgång. Under året har Black Lives Matter, Blackout Tuesday och George Floyd varit några av de främsta sökningarna i Sverige.

Googles söktrender är en årlig tillbakablick på årets populäraste sökningar på Google. Listorna sammanställs med hjälp av aggregerad data från olika källor, inklusive det publika verktyget Google Trends, och tittar på de sökningar som sett en hög söktrafik och ökat mest under 2020, jämfört med 2019.

Årets Söktrender i Sverige:

Årets mest populära sökningar
Coronavirus
USA-valet
Folkhälsomyndigheten
Paolo Roberto
Coronavirus Sverige
Adam Alsing
Joe Biden
Kobe Bryant
Disney Plus
Corona symtom

Nyheter och händelser
Coronavirus
USA-valet
Skandiamannen
Estonia
Belarus
Beirut
Black Lives Matter
Guldbron
Blackout Tuesday
Polarbröd

Sport
Handbolls-EM
Serie A
Michael Jordan
Armand Duplantis
AC Milan
Nations League
Vasaloppet
Mike Tyson vs Roy Jones Jr
Jörgen Kruth
Jenny Fransson

Bortgångar
Adam Alsing
Kobe Bryant
Naya Rivera
Sven Wollter
Chadwick Boseman
Maradona
George Floyd
Sean Connery
Kristina Lugn
Max von Sydow

Underhållning
Kärlek och Anarki
Among us
Valorant
Big Brother Sverige
Kalifat
Tiger King
Rebecka Martinsson
Top Dog
Partisan
Morden i Sandhamn

Se listorna över Årets Söktrender i Sverige här.

Foto: Issar Cerato / Google