Black Lives Matter nomineras till Nobels fredspris – av norsk politiker


“The strongest global force against racial injustice…”

 

 

Så sent som i fredags stod det klart att medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter tilldelades Olof Palmepriset 2020. Nu nomineras organisationen även till Nobels fredspris, detta efter att den norske politikern Petter Eide från Sosialistisk Venstreparti uppmärksammat BLM.

 

“När jag letade i bakhuvet efter det viktigaste som har hänt under året som gått när det gäller fred och konflikt, så tänkte jag på Black Lives Matter. Det är en enormt viktig global rörelse som jag har blivit väldigt tagen av”, säger han till norska Klassekampen och citeras av SVT.

 

Den norska Nobelkommittén avslöjar normalt inte sina nomineringar, men de som valt ut nomineringarna kan välja att avslöja dem. Idag 1 februari är sista dagen att utse kandidater innan vinnaren utses i oktober, följt av en ceremoni i december.

 

I Eides motivering går bland annat att läsa:

 

“Awarding the peace prize to Black Lives Matter, as the strongest global force against racial injustice, will send a powerful message that peace is founded on equality, solidarity and human rights, and that all countries must respect those basic principles.”

 

Andra nominerade som hittills har avslöjats inkluderar WHO (World Health Organization), Donald Trump(!) och Greta Thunberg.

 

 

I somras hölls en stor BLM-manifestation på Sergels Torg i Stockholm, där Kingsize hade fotografen Issar Cerrato på plats. Se bilder nedan och lyssna även på Sveriges första BLM-anthem, med artister som Jireel, Denz och Gee Dixon, som släpptes i september i fjol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons / Issar Cerrato

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL