Ett flertal svenska profiler på den svenska hiphopscenen visar öppet sitt stöd för Adam Tensta i efterdyningarna av hans avbrutna intervju på TV4.

Efter förra veckans medverkan i TV4 Nyhetsmorgon, där Adam Tensta valde att göra avbryta sommargäst-intervjun i direktsändning, har tankar och åsikter kring agerandet varit ett hett diskussionsämne. Adam Tensta själv menar i Facebook-inlägg att agerandet var en symbolisk handling och kommenterar det hela på fredagen:

“Det som står klart är att det är otroligt många svenskar, här hemma, såväl som utomlands som känner starkt inför vad som hänt, oavsett vilket läger man ställer sig i. Pajkastningen är såklart väntad, men nu är bollen i rullning och ämnet är uppe på tapeten igen. Vem ska få utrymme att synas och under vilka premisser? Vad får man och vad får man inte säga? Hur utmanar man ett system som inte hör en, inte ser en? När detta nu blir mer tydliggjort så tror jag att vi kan komma närmre förståelse.”

Stödet för Adam Tenstas agerande har varit stort men samtidigt har han under veckoslutet blivit föremål för ett omfattande näthat/rasism via sociala medier. Via hans egen artistsida på Facebook har nästan 2000 personer kommenterat och det är över lag osakliga och hatiska åsikter ett stort antal användare ger uttryck för.

Under veckoslutet har ett flertal svenska artister har under parollen #backaadam tagit ställning emot det allt mer normaliserade i att uttrycka näthat och rasistiska åsikter:

@therealfakeadamtensta valde att ta ställning emot den normalisering av rasism som sker här och nu. Hoten och glåporden han nu får utstå känner jag igen från mitt eget liv och jag vet hur det känns att bli påmind om hur många outvecklade tankegångar och snedvridna attityder som existerar i vårat land, därför väljer jag självklart att ‪#‎backaadam‬
Timbuktu

“Ingen som uppmärksammar rasism ska behöva utstå hat och hot. Om vi vill att Sverige ska bli jämlikt på riktigt måste vi ha en antirasism som är på riktigt.
Därför väljer vi att ‪#‎BackaAdam‬”

Petter

“Jag tror att på att hela jorden är ett land där mänskligheten är dess invånare och att alla bör respekteras oavsett hudfärg kön eller religion. Jag är emot varje form av rasism och segregation,varje form av diskriminering. Vi är mer lika än olika, låt oss arbeta tillsammans fast än att många av oss inte har ett arbete.”
Gonza Blatteskånska

“Respekt till @therealfakeadamtensta som säger ifrån när så många andra backar och ser på hur rasism normaliseras.❤❤
#‎backaadam‬”
DJ Salla

“Det är så jävla obehagligt att ens se en bråkdel av vad folk skriver om Adam Tensta. Det känns som folk från alla håll och kanter försöker skrämma varandra till tystnad. Så kan vi inte ha det! Ha en grym vecka Adam Taal! ‪#‎backaadam‬”
Victor Marko (Mofeta & Jerre)

“Att som vit använda n-ordet som ett skämt eller som ett substitut för mer lämpliga och neutrala ord, som “afrosvensk”, eller “svart”, är alltid rasistiskt. Detta upprör naturligtvis många människor. Dessvärre går det inte att göra något åt. Det är nämligen rasistiskt att använda n-ordet för att såra och markera en hierarkisk överordning baserad på hudfärg, men, och detta är det centrala: det är även är rasistiskt att använda det med de bästa av avsikter, utan att förstå. Varför?”
Johannes Anyuru

“Jag har i ärlighetens namn aldrig, aldrig, någonsin sett något liknande på fb. Aldrig sett så mycket rasism och näthat. Omänskligt… Jag blir helt bestört Sverige. Hur misslyckades vi så. Bryr man sig borde man gå in där och ge lite stöd (Obs inte mobbas tillbaka. Ge bara stöd).”
Ametist Azordegan

Läs fler kommentarer på Facebook och Instagram under hashtaggen #backaadam

65ba07add7a32f7b0a037f23