"Even 2Pac changed".

Adam Tensta har inte släppt musik på egen hand sedan 2016 års singel “Svart bäbis”, även om han samarbetade med Houman Sebghati på politiska låten “Vita Sverige” 2020. Men nu gör han comeback under eget namn, bokstavligt talat.

Efter flera veckors hintande på sociala medier, med kryptiska och korta klipp från ett labb – och senare från en pingismatch med spelare från svenska landslaget – kommer nu comebacksingeln “PILLS”. Detta gör han under det nya artistnamnet Adam Taal.

Det är lätt att förstå varför Adam väljer att bryta av helt då han musikaliskt går in på en ny bana. “PILLS” har en svävande mix av funk, r&b och pop som påminner om Childish Gambinos “Redbone”, men framförallt är det Adams röst som låter annorlunda. Istället för kontemplativ rap, eller för all del upptempo-stuket som karaktäriserade hans tidiga karriär, så lämnar han här rap till stora delar för trevande, autotunad sång.

Singeln är det första smakprovet från ett nytt, djupt personligt album döpt efter hans mamma Katarina – en samling låtar “som inte värjer för varken det obekväma eller det enkla, rent av vackra”, går att läsa i ett pressmeddelande.

“Finns det ord som kan infånga allt vad en person betyder? Jag tror inte det, så detta album har inte varit ett försök att göra det heller. För mig är albumet bara fotografier av av det som finns kvar av den största vinsten, att jag fick vara hennes son.”

Låten är skriven och producerad av Adam Taal själv och går att lyssna på nedan.

Foto via @taal.adam/Instagram