Huvudrollsinnehavaren Tom Cruise blandar och ger i en underhållande actionrulle om en prickskytt med ett komplicerat förflutet och många fiender.

Från första sekund är filmen extremt intensivt. En utdragen introsekvens där en kryppskytt befinner sig vid en parkering på en stor amerikansk fotbollsarena redo att avrätta sätter tonen direkt. Krypskytten lämnar klantigt nog en del spår efter sig, vilket gör det lätt för polisen att spåra upp skytten, som visar sig vare en föredetta armésoldat, James Barr.

Polisen tror att dom har ett solklart fall men när Barr bönar och ber om att en viss Jack Reacher ska rentvå honom tar filmen en vändning. Reacher är mest sugen på att själv avrätta Barr före polisen men går med på att hjälpa Barr för att han ska undvika dödsstraff. Jack Reacher  (Tom Cruise) börjar utforska brottsplatsen och inte oväntat har polisen eventuellt begått några misstag. Inte världens mest fantasifulla tvist, men nog så effektfull. Senare i filmen ska det däremot ske en del tvister som gör att man tyvärr kliar sig på huvudet och funderar på varför de ens är med i filmen.

På grund av den hemska dödsskjutningen i Usa nyligen, känd som “Sandy Hook”-skjutningen fick “Jack Reacher” självklart ett senare premiärdatum i Usa och vill man fundera över vapenlagarna eller varför folk överhuvudtaget utför sådana dåd så är det med en fruktansvärd timing “Jack Reacher” släpps på bio.

Kvinnorna i filmen svärmar runt Jack Reacher på ett överdrivet sätt, för  Jack Reacher är inte en charmig typ. Reachers attityd “I´m no hero” återupprepas under hela filmen men vi som sett Tom Cruise spela just hjälte i en massa filmer har svårt att köpa Jack Reacher som antihjälte nummer ett. Sedan “Top Gun” 1986 har Tom Cruise varit en av den amerikanska patriotismens frontfigurer på vita duken och det glömmer inte vi tittare, “Collateral” en av få undantag.

“Jack Reacher” duger som underhållning men dialogen är ofta oavsiktligt komisk och överdriven när Reacher yttrar saker som att tuffingarna ska “dricka blod från hans boots”. Storyn är inte originell men ändå tillräckligt spännande för att följas. Vi får se om det här är Tom Cruise sista actionfilm, det finns andra som är redo att ta över fanan år 2013.

Biopremiär idag,  4 Januari.

///Emil Sandgren Strada