Imorgon den 6 november börjar Stockholms Filmfestival där filmer från hela världen visas, från Brasilien till Sydkorea. Här är fem sevärda filmer att hålla utkik efter.

1. 12 Years a slave

Gripande och spännande om en svart man, Solomon Northrup, som kidnappas från sin familj i New York och säljs in i slaveri.  Slaveriet skildras verklighetstroget och visar upp en spegel mot den tidens hemska omänskligheter i USA. En film som är hemsk och bra på samma gång med massor av bra skådisar.  Filmen är baserad på Solomons självbiografi med samma titel.

2. Jimi: All is by my side

Outkast-ikonen Andre 3000 axlar rollen som rockikonen Jimi Hendrix och gör det läskigt bra. Filmen fokuserar på tiden när Jimi gjorde sin första skiva ”Are you experienced” och är en väldigt bra insikt i vem mannen bakom legenden är. För alla som saknat Andre 3000 inom musiken så är det här en bonus. Intressant och spännande inblick i en legends liv.

3. Brasilian Western

João Santo Cristo är en fattig ung man som hoppas att lyckan ska vända i huvudstaden. Han kommer från en rasistisk värld och har redan suttit i fängelse för att ha dödat polisen som mördade hans pappa, men problemen med överheten återvänder när han blir kär i en senators dotter. En verklighetstrogen bild av 1980-talets Brasílien med vackra miljöer och fattiga slumområden.

4. New Order

Om du vill se en värld sällan skådat på bio eller ens på Internet rekommenderar jag den här sydkoreanska thrillern. Gränserna mellan rätt och fel blir allt suddigare när en polis som varit under åtta års täckmantel lyckas ta sig till toppen av ett brottssyndikat. Många tvister och tankeställare.

5. Heli

En ung pojke/man försöker ta hand om sin familj men hamnar mitt i drogkartellens skottlinje. Amat Escalante belönades med regipriset i Cannes för »Heli«, en chockerande film som visar upp knarkkrigens brutala verklighet. Mexikos Oscarsbidrag för bästa utländska film!

///Emil Sandgren Strada

65ba07add7a32f7b0a037f23