Femtastic har granskat festival-Europa – 95% av inbokade akter är män


 

 

 

I maj månad skrev Kingsize att Femtastic i samarbete med Jämställd festival avsåg att granska könsfördelningen på musikscenen i Europa, med fokus på festivaler. Femtastic skriver nu i ett pressmeddelande på torsdagen att man kommit fram till att 95 % av akterna på några av de största urbana festivalerna i Europa är mansdominerade.

–  En sådan otroligt skev könsfördelning som vi ser på Europas scener är ett demokratiproblem och hela musikbranschen, men särskilt bokningsbolagen och festivalarrangörerna, har ett ansvar att se till att detta förändras, säger Amanda Lindholm, grundare av Jämställd festival.

 

 

På fredag samlar Femtastic och Red Bull Music Academy Weekender några av festivalbranschens mest tongivande namn för att diskutera könsfördelning på Europas festivalscen. Medverkande i panelen är Lisel Naeslund (Live Nation), Rickard Nilsson (FKP Scorpio Sweden), Karl Törnros (Monstera), Amanda Lindholm (Jämställd festival) och Erika Lagerström (Femtastic, FAM). Moderator är musikjournalisten Calle Dernulf.

 

Paneldebatten är gratis och tillgänglig för alla över 18 år. Den pågår mellan 17:00 – 19:00 på scenen “Sjuan” på Södra teatern i Stockholm som en del av musikfestivalen Red Bull Music Academy Weekender som pågår fredag och lördag.

 

–  Bakgrunden till rapporten är ”FAM”, ett musikutbyte vi gör med det holländska rap-kollektivet Dam Dutchess. Vi satt tillsammans och fantiserade om festivaler i Europa som vi ville spela på, men insåg att det inte fanns någon plats för oss för att vi var kvinnor. Det gjorde fan ont i hela kroppen att inse det, säger Vanessa Marko, grundare av Femtastic.

 

 

 

Mer info via http://jamstalldfestival.se

 

 

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL