I en dokumentärserie i sex delar med start idag får vi följa grundarna bakom kollektivet Femtastic; Vanessa Marko och Nathalie Cleo Missaoui. I programserien får vi ta del av resan som handlar om musik, vänskap, drömmar, mål, familj och feminism. Även Syster Sol, Sabina Ddumba, Ida Östensson, Aurelia Dey, Ayla Shatz, Etzia, Beri och Eka Scratch medverkar.

Serien beskrivs i ett pressmeddelande:

“Sommaren 2010 startades Femtastic, ett initiativ för att skapa scen och utrymme för kvinnor inom hiphop, reggae och urban kultur. Femtastic var något unik redan från första början – en färgstark samling personer, ett tydligt budskap, kvalitativ musik, och ett enormt driv. Femtastic utvecklades snabbt till ett kollektiv som syntes genom musiksläpp, klubbar och fester i Stockholm, Umeå och Malmö, genom politiska kampanjer som “Fatta” mot sexuellt våld och genom att ständigt vara en röst i debatten och ett argument mot att “det inte finns några tjejer som rappar”. Idag är Femtastic en förening som jobbar för en strukturell förändring av en mansdominerad musikbransch. Genom klubbar, event, workshops och camps för unga skapar de scen för kvinnor i sin genre och inspirerar unga tjejer att ta plats med sin konstform!

För snart två år sedan började eldsjälar inom produktionsbolaget Strix följa Vanessa och Cleo, grundarna bakom Femtastic, under utvalda händelser i deras liv. I serien får tittaren följa Cleo uppe i Norrland, Vanessas flytt till Malmö, vännernas feministiska diskussioner, storslagna konserter och sprakande klubbkvällar. Vi får följa med på salong, åka 240 och träffa några av de spännande kvinnor som utgör nätverket Femtastic.”

Serien har premiär måndag 18:e januari via Edit / SVT Play. Avsnitt 1-3 finns nu att se via SVT Play!

Mer info om Femtastic:

www.femtastic.se

Facebook: www.facebook.com/femtatsicpage

instagram: @femtasticswe