Cleo eller Nathalie Missaoui har varit en aktiv del av den svenska hiphopscenen i över tio år men det är först de senaste åren som hon fått ett kommersiellt genomslag. Hon har gjort sig relevant genom projekten Fatta och Femtastic. Det sistnämnda projektet finns till för att skapa scen, utrymme, inspiration och strukturell förändring av musik- och kulturbranschen med fokus på urban musik. Tillsammans med Vanessa Marko kunde du i början av året se hennes resa med Femtastic på Sveriges Television och allra senast tillsammans med sångaren Nordman i TV4s populära program Lyckliga Gatan.

– Det är svårt att säga utgången av Lyckliga Gatan. Det gick väldigt bra för låten första veckan och när jag går på ICA kan en tant komma fram och säga ”du är så himla bra.”.

I nuläget har låten ”Vandraren” som gästas av Näääk och Ayla Shatz över 600 000 spelningar på Spotify. När Kingsize träffar Cleo gör vi det i en loge på Dansens Hus där hon repeterar en föreställning med Fatta tillsammans med bland annat dansarna i gruppen Juck. Det märks att hon är taggad på att släppa ny musik med tanke på att det var två år sedan sist hon släppte sin EP med Kristin Amparo och hela fem år sedan sist hon släppte ett eget soloprojekt.

– Jag har gästat mycket och släppt låtar med andra men jag har inte fått ut några sololåtar.

Den nya EP:n består av sex spår där samtliga spår är producerade av Sundsvalls-duon Broke N’ Tipsy och gästar gör RMH’s Adam Tensta och sångerskan Malena Uamba. Det är en ganska mörk historia ljud- och textmässigt med berättelser vända inåt.

– Jag har tvivlat väldigt mycket på allting fram tills att det kreativa släppte till hösten och då blev det den här EP:n.

Den första singeln ”Lika bra” med Adam Tensta är mystisk i sitt sound men klar i sitt berättande med pang-på-rödbetan erotik. Men uppföljaren ”Vi har sagt allt” problematiserar en kärleksrelation.

– Låten handlar om olycklig kärlek och känslan när relationen inte fungerar. Det är en fruktansvärd känsla.

Videon till låten kom att stressas ihop kvällen och natten innan den skulle premiärspelas på SVT efter att originalmaterialet inte blev som de tänkt sig.

– Det har varit en lång process men när jag väl kommit igång har det bara tagit några månader. Jag hade så kul i slutet av plattan att jag inte ville slutföra arbetet i studion. Det finns andra låtar som inte kom med på EP:n och jag kommer vilja fortsätta arbeta med Broke N’ Tipsy inför ett kommande album.

Intervju av Pontus Gustavsson

Foto/video: Markus Helin

Idag släpper Cleo sin sexspårs-EP “Vi har sagt allt”. Lyssna via Spotify här: