Livebandet och musikkollektivet Sallyswag grundades 2013 av violinisten och riksspelmannen Erika Risinger. En skara musiker samlades då i Göteborg och började skriva och skapa med influenser från dancehall, r’n’b/hiphop, pop/jazz, balkan/oriental, afro och svensk folkmusik. Gruppen består idag av sångerskorna Aurelia Dey och Sanna Eriksson, en blåssektion med Anna Malmström på klarinetter, Paulina Moberg på trombon, Nadia Hamouchi på trumpet (och rap) samt Ebba Wigren på trummor. Debutsingeln kom redan 2015 och under 2020/2021 har ett antal singlar släppts – som nu följs upp av EP-debuten “Käftsmällens Mamma”. Till EP-projektet har illustrationer gjorts av Ella Jax.

I en kommande intervju till Kingsize Magazines första nummer för 2022, berättar trummisen Ebba Wigren om deras ansats i skapandet och EP-projektet “Käftsmällens Mamma”.

– Alla våra låtar handlar mer eller mindre om intersektionell feministisk kamp, riktad mot den patriarkala och kapitalistiska ordningen. Ofta kommer Sanna och Aurelia med en låttext efter att vi har haft ett samtal om något samhällsaktuellt ämne. Som exempel kom Mi Tierra ur en förfäran över postkoloniala strukturer, just då specifikt i Sydamerika. På platser där naturen är rik utarmas folken. Vi jämförde med landsbygdspolitik i Sverige, där välfärden nedmonteras i kommuner som är vitala för Sveriges ekonomi.

– Låtarna på Käftsmällens mamma är en tröst i kampen, en påminnelse för privilegierade att agera samt en oro över hur den politiska spelplanen förskjuts. Rasister sitter i riksdagen, svensk politik utvisar nyanlända. En människas värde mäts i resultat, det är deppigt.

EP:n har spelats tillsammans med producenten André Roots. Ebba Wigren säger vidare:

– André har gjort ett hästjobb med att paketera om våra låtar i ett mer proddat fodral. Han har kommit med sin expertis som har lyft låtarna och deras arrangemang. Vi hördes mycket på telefon sommaren 2020 då vi spelade in, ”Ska det verkligen vara tjugotusen delar i låten?” var hans standardfråga. När man är så många personer i ett band blir det många delar på en låt, vi vet inte vad kill your darlings betyder. André hjälpte oss med det och det blev svinbra. Med på skivan är också fantastiska Sanna Sikborn Erixon på gitarr och Erika Risinger på fiol och kör. Dom var tidigare fasta medlemmar, nu är de med i vår vikariepool Sallybank!

Foto: Johanna Hedborg

65ba07add7a32f7b0a037f23