Den Göteborgsbaserade sångerskan och multikonstnären Aurelia Dey skapar genom sitt musicerande en medvetenhet kring mångfald och inkludering. Och det gör hon i en unik musikalisk upplevelse som är inlindad i afrobeat, reggae, dancehall och nordisk- och ghanansk folkmusik. I slutet av maj släppte hon låten ”Heritage” som hon beskriver är en ”återfödelse genom eld”.

– Låten är en till tribute till mitt legacy. Låten handlar om hur vi är uråldriga varelser som alltid funnits. Your now, your before. Om hur våra generationer är med oss här och nu och vakar över oss. Att människan kan försöka radera vår historia och essence men träden, vindarna och jordens element aldrig kommer göra det, säger Aurelia Dey och fortsätter:

Låten är en påminnelse om vilka vi är, gatekeepers, att vi har allt vi behöver och mer, inom oss. Att jag inte är det dina ögon skådar utan en kraftfull varelse vars tanke bär och vars manifestation har verkan. Låten är en återfödelse genom eld, men att pånyttfödelse också är en skakig väg, so are you ready to rumble? We about to stand in the cold, we about to stand in the dark not fold.

Den nyligen släppta ”Heritage” är en av fyra släpp som alla är en del av hennes nya live performance “Community Carries Legacy” – ett afrofuturistiskt holistiskt performance med teman arv, healing, identitet, gråt och den starka svarta kvinnan. Tillsammans med storbandet Avenue och dansare utforskar Aurelia Dey bilder man fäster vid svarta kroppar, hur de skall se ut och i vilka rum de skall vara i. Dem presenterar terapeutisk content i en salig blandning av tung bas, pondusfylld rap, energisk dans, poesi och själslig sång i en välkomnande kontext.

“Community Carries Legacy” hade premiär på Oceanen i Göteborg den 19 maj 2023. Nu väntar den andra föreställningen som går av stapeln i Stockholm på Konträr den 17 juni 2023.

Se klipp från premiären och lyssna på “Heritage” nedan. Köp biljetter till Stockholmsföreställningen här. 

Foto: Mac Collins  

65546e0a53c940223e0b0eb4