6284dbc5b422e7360a0da4a2
Intervju med DJ Dainja / Colors 

 

 

Klubben Colors har varit ett självklart inslag i sommar-Göteborgs onsdagar de senaste åren, med sitt färgsprakande koncept med en ny tema-färg varje vecka och inspirerade artistbokningar. Sex år efter premiären och fem priser för Sveriges bästa klubb senare är det dags för Colors att expandera. Flytten gick från Nefertiti inne i stan till The Docks på Frihamnspiren. Kingsize tog sig över älven till festival-ön för att snacka med arrangören DJ Dainja.

 

Det är två dagar kvar till den andra kvällen av Colors. DJ Dainja, alias Mattias Lundin, jäktar in i klubbområdet. Det är mycket att göra inför onsdagen, men han visar mer än gärna upp platsen där Colors kommer att husera en gång i veckan fram till slutet av augusti. Där är den sex meter höga pyramiden, där är det stora klubbtältet som påminner om festival, där är food-trucksen som serverar mat in på småtimmarna och runt om oss står höga palmer. Miami känns närmre än någonsin, trots att Göteborgs-landmärken som Göta Älv-bron, Läppstiftet och Operan tornar upp sig på andra sidan älven. Det är precis den känslan som Dainja vill uppnå med Colors i år.

– Colors är… jag vill inte säga att det är en klubb, för det känns mer som om det är ett sommar-event. Vi tänker att det är tio festivaldagar som är utspridda på hela sommaren. Det här är en festival-ö som man åker ut till med vår Colors-båt och så kommer man någon annanstans, säger Dainja.

 

 

Nu är premiären avklarad. Hur känns det?

 

– Det känns jävligt bra. Vi har varit väldigt många år på Nefertiti och det har varit bra, men vi kände också att vi stod stilla. Nefertiti tyckte att vi drog för mycket folk och ville halvera klubben, men jag tycker inte att man kan jobba åt det hållet. Man måste hela tiden expandera och bli större och starkare, inte gå tillbaka sex-sju år i tiden och försöka göra som det var i början. Det kom till att lägga ner eller köra vidare på annat håll. Och att lägga ner någonting som man jobbat så mycket på och som verkligen fungerar känns tråkigt. Efter mycket letande sprang vi på The Docks. Till en början var det alldeles för stort, vi vill ju ha den där trånga känslan. Så vi byggde upp pyramiden och kommer att fylla på med olika grejer. Vi vill att man ska komma till något nytt varje gång. Vi kör bara tio gånger om året och de gångerna måste vara väldigt maxade, säger Dainja.

 

 

Tidigare år har Colors gäster bjudits på en mängd stora svenska och internationella artister. Diplo, Action Bronson, Black Milk, Slum Village, Lilla Namo och Petter är ett bara ett urval av de artister som gjort att Colors är en klubb för både konserter som fest. I och med flytten från Nefertiti till stora The Docks har Colors i år ännu större spelrum för artistbokningar och kan erbjuda en av sommarens bästa line-ups, festivaler inräknat. Eller vad sägs om Mobb Deep, Ghostface Killah, A$AP Ferg, The Underachievers, Silvana Imam och Timbuktu & Damn?

För Dainja själv är det utifrån personliga kontakter och smak som artisterna bokats. Mobb Deep är den största bokningen ekonomiskt sett, men också personligen för honom. Han vet att det är en del av gästerna som kanske inte bryr sig särskilt mycket om vilka som står på scen, men han vet också att de litar på att artisterna kommer bidra till Colors-känslan.

– Folk kommer för konceptet Colors. Det har blivit ett så inkört koncept nu att det är många som går för färgens skull. Vissa bryr sig knappt om vem som står på scen, det blir bara ett plus. De utgår ifrån att det är riktigt bra musik här.

 

– Karol Conka som kommer på onsdag är skitstor i Brasilien, men det är ingen som vet vem hon är här. Vi vet att hon är fet och kommer göra en riktigt bra spelning här. Vi behöver inte boka det vi tror drar mest. Då hade vi inte bokat henne, eller Mobb Deep för den delen heller. För de pengarna hade vi kunnat få en ännu större akt som drar mer publik. Vi kör inte så safe utan vi bokar det vi verkligen vill ha. Men vi har ju väldigt stora, bra bokningar som håller hög internationell standard. Jag tycker att vi konkurrerar bra med både Way Out West och annat, säger Dainja.

 

 

Som klubbarrangör är DJ Dainja erfaren. I över 15 år har han haft klubbar som Milk, Fat Milk, Jump Off och Welcome!. Dessutom har han länge verkat som illustratör under namnet INK Graphix och har skapat skivomslag till bland andra Promoe, Looptroop och Timbuktu, nu senast till Timbuktus album ”För Livet till Döden”. Han menar att Colors är en produkt av hans samlade erfarenhet.

– Colors har fötts av att jag är DJ, klubbarrangör men också illustratör. Jag ritar och målar väldigt mycket, så då blir det en slags gemensam nämnare mellan mina yrken. Man kan väl säga att alla de klubbar jag gjort genom åren har mynnat ut i det här. Det har varit en lång väg hit, men jag kan inte tänka mig ett bättre koncept faktiskt, säger Dainja.

 

 

Colors-2-S

 

 

För de som besökt klubben tidigare år vet att kreativiteten har en stor roll i Colors. Från gång till gång har klubben förändrats i utseende och sloganen ”färg, form och fest” har ständigt präglat vad Colors är. I år planeras inte bara skateramp, minigolf-bana och en 300 meter lång graffitti-vägg som ska livemålas under en kväll, utan möjligtvis också en wrestlingring i samarbete med GBG Wrestling.

– Vi är väldigt ambitiösa, inte bara vad gäller bokningar, utan även vad vi gör och vad vi bygger. Vi har ju stått här i flera månader och byggt. Vi har så sjukt många idéer. Sen hindrar svensk lagstiftning vissa grejer vi vill göra. Vissa kvällar har vi varit så ambitiösa att vi målat om hela klubben i kvällens färg. Att stå där och rolla hela klubben i en ny färg känns hjärndött när man gör det. Folk kommer ju ändå. Men det gäller att inte tänka så. Jag är lika nervös inför varje kväll. Släpper man på det och börjar bli självsäker, då blir man lat och det märks, säger Dainja.

 

 

Ni har ju vunnit många bästa klubb-priser i flera år (bland annat på Kingsize-galan 2012 och 2013) och varje gång jag har varit på Colors har det varit fullsmockat. Varför tror du att konceptet har blivit så framgångsrikt?

 

– Jag tror att det är vårat engagemang bakom klubben, framförallt från min bror Patrik och jag som gör det mesta. Ett sånt engagemang smittar av sig. Det kostade 100 000 att hyra in de palmerna du ser bakom mig. Det får man en jävligt bra akt för, eller till och med flera. Men vi tyckte att det var värt det. Att sätta upp de palmerna var bland det jobbigaste jag varit med om. Det tog säkerligen tre timmar per palm och det höll på att inte funka alls. Men nu sitter vi här på en ö, bland palmer i Göteborg. Och det känns inte som om man är i Göteborg, säger Dainja.

 

DJ Dainja menar att Colors har kunnat växa så mycket genom åren för att den inte drivs för ekonomisk vinning. När de drar in mycket pengar på en kväll, går pengarna tillbaka in i klubben för att kunna göra framtida kvällar ännu bättre.

– Vi har andra jobb på sidan om och behöver inte det här som inkomstkälla. Det här är bara någonting som är riktigt kul att göra och vi får utlopp för vår kreativitet. När vi bokar en väldigt stor akt så nöjer vi med oss att gå runt en kväll, bara för att verkligen vill boka dem. Vi tänker inte: ”fan vad vi drog in pengar häromdagen, nu ska vi använda de pengarna till egen vinning.” Mobb Deep är den absolut dyraste bokningen jag har gjort. Den kan jag göra för att det gått bra tidigare gånger och pengarna omsätts in i klubben. Man vet inte hur Colors slutar. Det kanske blir nåt ännu mer gigantiskt, säger Dainja.

 

 

Vad är det som gör att ni orkar lägga ner så mycket tid på Colors?

 

– Det största beviset vi får är när vissa kommer och har varenda plagg på kroppen i kvällens färg, att de har köpt vita kläder och färgat dem. Allt från rätt strumpor, nagellack och ögonskugga till färgade peruker. Det är pay-offen på något sätt. Det är det som gör att man orkar måla några extra plank.

 

 

Till sist, kan du sammanfatta vad man kan förvänta sig när man kommer till Colors i år?

 

– Man får en mini-semester för en kväll, till en annan plats där allt är väldigt färgglatt. Trevliga människor, trevliga drinkar, grym musik, grymma live-akter och en sex meter hög pyramid. Känslan av att inte längre vara i Göteborg när man är här. Jag tycker att alla borde, minst en gång i sommar, åka ut kolla in nya Colors. Vi har ju bara nio gånger kvar.

 

 

 

Intervju av Niklas Thander

Foto: Colors GBG

 

 

Fotnot: kolla in www.colorsgbg.com för vidare info om kommande onsdagskvällar på Colors.

Onsdag 2:a juli är det Karol Conka och Dani M live – se Facebook-event

 

 

 colors-2-juli-2014-alt

 Publicerat:
RedaktionenNULL