Det är april och årets Allsvenskan i fotboll drar igång 14.00 med Hammarby – Häcken och Kalmar FF – Helsingborg! Frågorna är många och Kingsize-skribenten Malkolm Landréus gör årligen en genomgång vilka lag som värvat bäst och har bäst förutsättningar att lyckas kommande säsong. Kan Malmö FF försvara SM-guldet? Hur kommer Hammarby lyckas efter återkomsten till svensk fotbolls finrum?

Kingsize tippar Allsvenskan 2015 – se listan här!

1. Malmö FF

”Det brukar vara alla mot guldet. Nu är det alla mot Malmö FF”. Simon Bank har så rätt. Malmö har seglat upp som en bjässe med Daniel Andersson bakom rodret. Champions League-miljonerna och spelarförsäljningarna av framförallt Isaac Kiese-Thelin, men också Magnus Eriksson och Emil Forsberg har gjort att man fått ett rejält ekonomiskt försprång gentemot sina konkurrenter. Och även om många duktiga spelare har lämnat, är truppen minst lika stark i år. Hemvändaren Rasmus Bengtsson är en prestigevärvning och stärker tillsammans med Andreas Vindheim (näst största talangen i Norge efter Martin Ödegaard) och Yosimar Yotun backlinjen. Oscar Lewicki, Tobias Sana, Jo Inge Berget och Magnus Wolf-Eikrem är alla toppspelare på allsvensk nivå och lägg därtill en comebackande Guillermo Molins så är det svårt att se hur Malmö ska misslyckas i år.

2. Elfsborg

Släppte in minst mål i Allsvenskan ifjol och mycket talar för att man kan bibehålla stabiliteten även i år. Har bäst kontinuitet i truppen av alla topplag och nygamla Magnus Haglund är förnuftig. Johan Larsson kommer saknas rejält, men med Anders Svensson som mittback finns gott om alternativ. Skyttekungen Larssons mål måste dock ersättas och det blir lagets största uppgift. Håll koll på Arber Zeneli. Har bra poängspelare på mitten med Hedlund och Lundevall och så småningom Emir Bajrami. Håller han sig hel, Lasse Nilsson hittar tillbaka till målformen och Viktor Claesson kan ta nästa stora kliv, ja, då blir man Malmös främsta utmanare.

 

3. AIK

Efter uteblivna titlar och cupfiaskot mot Hammarby nyligen, är det fler och fler röster som börjar höjas mot Andreas Alm. Är han verkligen en guldtränare? Då har han ändå högst vinsprocent av alla AIK-tränare genom tiderna. Det lär inte bli lättare i år, när spelare som Borges, Milosevic och Moro har lämnat. Försvarslinjen är tunn, även om Väisänen ser riktigt spännande ut som mittback. Gjorde flest mål tillsammans med Malmö ifjol och i år försöker man balansera upp, vilket kommer behövas. Prestigevärvningen Dickson Etuhu blir superviktig som städgumma, men håller han? Är duktiga Johan Blomberg lika duktig som en halv Celso? Och hur länge stannar succén Ebenezer Ofori? Är Mohamed Bangura bra fortfarande? Många frågetecken i mina ögon. Sam Lundholm och Niclas Eliasson behöver kliva fram i år, om bredden ska räcka. Blir inte bättre än trea och marken under Alm kommer gunga.

4. Kalmar FF

Avslutade 2014 med att endast vinna tre av sina 17 sista matcher. Innan dess hängde man med bra och har klarat topplaceringar med sämre lag än vad man har i år. Mycket hänger på om eller när Rasmus Elm blir spelduglig. Då är han allsvenskans bästa spelare och broder Viktor är inte långt ifrån. Storebror David lär inte vilja vara sämre. Känns harmoniska under Peter Swärdh och får man ordning på defensiven, alternativt blir mer bollhållande kan det bli en väldigt lyckad säsong. Ismael har vuxit rejält och Sachpekidis har potential att göra detsamma. Frågetecken för om Antonsson kan leverera en hel säsong. Bra kollektiv som kan knipa pallplats om allt stämmer.

 

5. BK Häcken

”Diego Lugano är klar för Häcken”. Det var inte många som trodde sina öron när nyheten damp ner. Men eftersom det finns bildbevis från debuten så är det väl bara att inse.

Den landslagsmeriterade lagkaptenen från Uruguay är förstås en stjärnvärvning som kommer bidra med ledarskap, rutin och kvalitet. Med tanke på antalet duktiga mittbackar talar allt mer för ett 3-5-2 system för Peter Gerhardsson och resultatet återstår att se. Muhammed Abubakari är ett tungt defensivt ankare och Dardan Rexhepi bör kunna hitta rätt med lite förtroende. Om någon av den sistnämnda och Thorvaldsson har en bra säsong bör avsaknaden av en tydlig målspruta (lex Ranegie, Majeed, El Kabir) kunna pareras. Om inte annat får storstjärnan Simon Gustafsson sköta det själv. Men låt oss inte glömma Joakim Olausson, som fortfarande bara är 20 år och har massiv potential. Frågan är hur lidande man blir utan Lewickis passningsfot? Samuel Gustafsson och Ivo Pekalski får ett stort ansvar där. Kan man täppa till bakåt har man kommit långt och då ramlar det snabbt in många extrapoäng.

 

6. IFK Göteborg

Magkänslan att Göteborg skulle knipa guldet ifjol höll inte hela vägen. Men efter överlägsna Malmö var man ändå bäst och det kan bli svårt att upprepa i år. Har tappat mycket kvalitet, men framförallt Augustinsson, Waehler och Jakob Johansson kommer kännas. Backlinjen är tunnare, men Wigan-förvärvet Thomas Rogne kan bli succé. Sebastian Erikssons form är oklar, men är av toppklass när han är frisk. Den offensiva fyran med Ankersen, Rieks, Vibe och Engvall har hög klass men vad händer när Vibe flyttar? Kan Engvall fortsätta på succén från ifjol? Bra breddvärvningar i Tom Pettersson och Mikael Boman, som kommer göra sina mål. Jörgen Lennartsson är rutinerad men har själv sänkt förväntningarna p.g.a. spelaromsättningen.

7. Helsingborgs IF

Det blev, som väntat, ett mellanår ifjol. Nu är Henke Larsson hemma igen och ska med hjälp av sonen Jordan ta tillbaka HIF till toppen. Återstår att se hur stort den senares bidrag blir, men visst kommer han få chansen. Har kvar den defensiva stommen men livet utan David Accam kommer kräva tid. En spelare som kunde skapa mål ur ingenting med sin snabbhet. Mittfältet är dock väldigt spännande, med Mårtensson, Bojanic, Pålsson, Wede och Atakora. Och Mattias Lindström såklart. Astrit Ajdarevic är ett bra namn, men vilken nivå håller han? Anfallsbesättningen är hyfsad, inte mer.

8. Djurgårdens IF

Har fått hålla hårt i slantarna vilket syns på truppen, även om man plockat in hela nio spelare. Omar Colley verkar intressant och kan bilda stabilt mittbackspar med Bergström. Idol-Kevin är ungefär lika bra på att spela fotboll som att sjunga, d.v.s. helt okej, men inte mer. Daniel Berntsen kommer få stort förtroende och behöver tillsammans med Radetinac stötta anfallet för att hålla igång målproduktionen. Kerim Mrabti blir spännande. Känns ganska stabila bakifrån och kommer förmodligen ha en jämn målskillnad där man gnetar till sig en del poäng, men inte tillräckligt för att bli intressanta på riktigt.

9. IFK Norrköping

Klassiska ”Peking” hamnade på en blygsam tolfte plats ifjol men fortsätter med sin generationsväxling på ett imponerande sätt. I dagens trupp är fler än hälften födda på 90-talet och många spännande namn kommer från ungdomsleden. Bland annat Linus Wahlqvist och Filip Dagerstål som kan utvecklas finfint bredvid defensiva klippan Andreas Johansson som tar steget ner i backlinjen. Smarta värvningar i rutinerade Daniel Sjölund och kvicke Nicklas Bärkroth som kan bli ett utropstecken i år. Gick i dagarna ut med att man lånar ut kraftpaketet Alhaji Kamara till Malaysia under säsongen, vilket är ett lika stort minus sportsligt som det är ett plus för ekonomin. Kommer släppa in färre än de 50 som trillade in ifjol, men då måste Nyman/Enarsson hjälpa Kujovic att göra några framåt också.

10. Hammarby

Kul att ”Bajen” äntligen tog steget upp i Allsvenskan efter fem långa år i Superettan. Imponerade mot AIK i cupen och visade att det är här man hör hemma. Publikstödet, Kennedy och Sveriges kanske klokaste tränare Nanne Bergstrand är poänggaranti. Men de som hoppas på topplaceringar får lugna sig lite. Haglund kommer göra lika mycket nytta bakåt som Söderqvist kommer göra framåt, men spelare som Hallenius och Solli ser tröga ut. Förutspår en flygande start med dipp mot hösten.

 11. Örebro SK

Knep en sensationell sjätteplats ifjol efter en målkavalkad till höstsäsong. Hur bra är man i år? Inte lika. Skada sätter stopp för Alhassan ”Crespo” Kamaras vår och frågan är om man får utnyttja honom alls efter sommaren. Stort avbräck. Bra mittfält med Yasin och Gerzic som får dra ett tungt offensivt lass. Men truppen är tunn och extremt känslig för skador. Upp till bevis för Alexander Axéns tränarförmåga.

12. Halmstads BK

Kommer från en urstark säsong där man slutade 10:a men ändå valde att sparka populära tränaren Jens Gustafsson. Har utöver det förlorat livsviktiga mål i Boman, Baldvinsson och Antonsson, kreativitet i Blomberg (och Thydell?!) och defensiv trygghet i Magyar. Den sistnämnde ersätts dock utmärkt av hemvändande Ali Khan. Frågan är om det räcker? Har lite magkänsla för jokerparet Barny/Karikari på topp, men kan lika gärna bli flopp som flipp. Hoppas på speltid för supertalangen Sead Haksabanovic.

13. Gefle IF

Man hade på känn att fjolårets uppluckring av Gefle som institution skulle ge avtryck i tabellen. Allsvenskans stabilaste gäng klarade sig kvar tack vare kvalspel mot Ljungskile. Men det blir inte lättare i år, utan både Simon Lundevall och Marcus Hansson. Har fortfarande en stabil grund, med kompetenta mittbackar som Fällman och Wikström. Resten känns dock väldigt ospännande, i kontrast till 17-åriga Tshutshu Tshakasua Wa Tshakasua. Juniorlandslagsspelarens år i år? Utrymme finns.

 

14. Åtvidabergs FF

Att konstatera att Åtvidaberg inte kommit sämre än åtta de tre senaste säsongerna känns i skrivande stund smått osannolikt. Men det har gått ett tag sedan man bombade sig fram som oblyg uppstickare. Mauricio Albornoz blir nyttig men vem ska ersätta Ricardo Santos 17 baljor? Owoeri höjde sig ifjol men är knappast svaret. Värvningar från Tottenham (Lameiras) och Atletico Madrid (Jelavic) ser fint ut på pappret men lär inte göra några större avtryck, i synnerhet när den sistnämnde endast verkar existera just på papper, med varken mål eller framträdanden. Om det här laget klarar sig är det tack vare Roar Hansen.

15. GIF Sundsvall

Har fått behålla i princip hela laget och framförallt anfallsduon Pa Dibba och Johan Eklund blir superviktiga. Återstår att se hur de kan prestera på allsvensk nivå. Kompetent innermittfält med Sigurjonsson och nya Krogh Gerson innanför Stockholms-bekantingarna Rajalakso och Helg. Men ack så tunn trupp. Kommer säkert plocka en del poäng på hemmaplan, men säsongen blir lång.

16. Falkenbergs FF

Samma premisser som ifjol, men utan Henrik Larsson, underskattningen och Anton Wede. I år ska det inte gå. Hasse Eklund känner laget, men det är svårt att koka soppa på en spik. Har inte förstärkt nämnvärt även om Aleksander Jakobsen, aka Danmarks Ronaldinho, kan bli sevärd.

// Malkolm Landréus

För mer info besök Allsvenskans offciella hemsida

Följ Allsvenskan på C MORE