De senaste veckorna har det diskuterats flitigt vilka länder som ska stå värdar för kommande världmästerskap och Europamästerskap i fotboll. Nu har UEFA beslutat att Storbritannien och Irland ska stå värd för fotbolls-EM 2028, medan Italien och Turkiet ska arrangera mästerskapet till 2032.

Till mästerskapet 2028 blir det dock visst huvudbry för UEFA, då mästerskapet i praktiken har fem värdnationer i form av England, Wales, Skottland, Nordirland och Irland. I vanliga fall brukar värdnationerna erbjudas automatisk kvalifikation till turneringen, men så blir inte fallet denna gång. UEFA kommer presentera en kvalmodell framöver där landslagen i fråga troligen kommer få spela för att medverka i mästerskapet. Fotbolls-EM 2028 spelas i juni månad på följande arenor: Wembley Stadium i London, Principality Stadium i Cardiff, Tottenham Hotspur Stadium i London, Etihad Stadium i Manchester, Everton Stadium i Liverpool (håller på att byggas), St James’ Park i Newcastle, Villa Park i Birmingham, Hampden Park i Glasgow, Aviva Stadium i Dublin och Casement Park i Belfast

Till EM 2032 kommer däremot både Turkiet och Italien att vara direktkvalificerade. Fler detaljer om de båda mästerskapen kommer presenteras framöver av UEFA.

Bekräftade fotbollsmästerskap:

EM herrar 2024: Tyskland

EM damer 2025: Schweiz

VM herrar 2026: USA-Kanada-Mexiko

VM damer 2027: Belgien-Tyskland-Nederländerna eller Mexiko-USA eller Brasilien eller Sydafrika (ej klart)

EM herrar 2028: Storbritannien-Irland

VM herrar 2030: Spanien–Portugal–Marocko–Uruguay–Argentina–Chile–Paraguay

EM herrar 2032: Italien-Turkiet