Redan hösten 2021 tillkännagavs det att Jason “Timbuktu” Diakité numera kan titulera sig “Dr. Timbuktu”. Han blev då nämligen blivit utnämnd till hedersdoktor av Lunds universitet för att hans musik “får oss att reflektera över hur identiteter och sociala roller produceras och reproduceras i en modern värld”.

“Det känns skitkul, och jag blev väldigt förvånad när jag fick reda på det. Jag är född och uppvuxen i Lund, så det känns också väldigt fint att få ett slags godkännande från den här skolan som är så dominerande i staden”, sa Timbuktu då till Musikguiden i P3 hösten 2021.

På fredagen 26 maj 2023 hölls så själva ceremonin där Jason Diakité fick motta doktorsutmärkelsen i hemstaden Lund. Till SVT Nyheter säger Jason Diakité:

– Det känns stort, det är egentligen tack vare universitetet som min familj kom hit.

Timbuk blir därmed hedersdoktor vid universitets humanistiska fakultet och gör sällskap med andra svenska artister som Benny Andersson, Sofia Jannok och Tomas Ledin.

– Jag tar emot det här för min pappa.

Jason “Timbuktu” Diakité, till SVT Nyheter.

Rapparen har haft ett par intensiva år, då han efter att ha släppt albumet “Du Gamla Du Nya” även var aktuell i “På Spåret” med podd-kompisen Marcus Samuelsson och med boken “Köttfärssås” och mycket annat.

I sommar åker han även ut på turné med Julimar Santos, Esther Kirabo och DJ Large. Läs mer här!

I september 2021 prydde Timbuktu även omslaget för Kingsize Magazine #4 2021, som också markerade rapparens fjärde cover sedan 2005.

Foto: Jonathan Perlmann

65ba07add7a32f7b0a037f23