Utöver en kaotisk politisk situation i Sverige så verkar i alla fall coronasituationen så sakteliga förbättras. Igår eftermiddag höll socialminister Lena Hallengren (S) en pressträff där hon presenterade lättade restriktioner i landet från och med den 1 juli, något som går i linje med att Sverige går in i fas två enligt Folkhälsomyndighetens plan.

En viktig aspekt för kulturen är att bland annat deltagande vid evenemang påverkas i positiv bemärkelse, då deltagartaken höjs. Ett tak som kommer att gälla för sektioner.

– Det är möjligt att dela upp lokalen i tillräckligt stora sektioner till exempel på arenor, förutsatt att deltagare kan hålla smittsäkert avstånd och förutsatt att deltagare inte kommer i kontakt med varann. Då gäller deltagartaken per sektion, säger Hallengren enligt Expressen.

Bland annat kommer 50 personer kunna delta på evenemang inomhus utan sittplatser.

Beskedet kommer efter att antalet smittade och vårdade för covid-19 har minskat stadigt under juni månad. 55 personer intensivvårdas för tillfället för covid-19, vilket ligger under den tidigare satta gräns på 70 personer på IVA som krävs för att gå in i fas två.

– Vi har med gemensamma krafter lyckats trycka tillbaka spridningen. Spridningen och belastningen på vården fortsätter neråt, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Se de nya restriktioner från och med den 1 juli nedan!

Så många kan delta i evenemang
Inomhus utan sittplatser: 50 personer
Inomhus med sittplatser: 300 personer
Utomhus utan sittplatser: 600
Utomhus med sittplatser: 3 000
Motionslopp: 900 personer
Demonstrationer: 1800

Idrott, fritid och kultur
Rådet om att hålla träningar och aktiviteter utomhus försvinner.

Öppettider på krogen
Restriktionerna på serveringsställens öppettider slopas helt. Från och med den 1 juli får krogarna ha öppet efter 22.30.
Restriktionerna gällande storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus.
Övriga bestämmelser om till exempel avstånd och sittande förtäring kvarstår.

Privata fester
Antalet tillåtna deltagare på privata sammankomster i hyrda lokaler, som privata fester, höjs till max 50.

Arbetsplatser och föreningar
Föreningar rekommenderas inte längre ställa in, skjuta upp eller genomföra möten och stämmor på distans.
Inte heller konferenser och tjänsteresor bör skjutas upp – dessa kan ordnas med smittskyddsåtgärder. Fortsättningsvis rekommenderas distansarbete.

Kollektivtrafik
Rådet om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid slopas. Fortfarande gäller det att hålla avstånd och undvika trängsel.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: Pexels/Wendy Wei

6412e4b25c415800cc0e8973