"Det börjar bli dags att öppna upp Sverige".

Det verkar som att vi äntligen går mot ljusare tider. Ja, om det inte kommer en ny variant av coronaviruset, det vill säga. Men från och med nästa vecka öppnar Sverige återigen upp och slopar restriktionerna. Det meddelade regeringen på en presskonferens nyss.

“Det börjar bli dags att öppna upp Sverige”, sa statsminister Magdalena Andersson (S) i samband med beskedet.

Redan förra veckan meddelade regeringen att restriktionerna skulle tas bort den 9 februari om smittkurvan vände och människors fortsatte att vaccinera sig. Den planen verkar nu hålla.

“De svåraste konsekvenserna av smittan ligger av allt att döma bakom oss”, säger statsministern.

Beslutet grundas dels på ovanstående, men också att man inte längre ser den dominerande omikronvarianten som samhällsfarlig. Antalet inlagda på iva är dessutom stabilt och vaccinationstaken fortsatt hög. Det innebär att de som jobbat hemifrån nu kan börja röra sig tillbaka till sina arbetsplatser och att rådet att avstå från stora sociala sammankomster tas bort.

“Nu kan vi äntligen snart återgå till vardagen. Vi kan åka och hälsa på mamma och mormor, särskilt om man är vaccinerad, gå på konsert och äntligen komma i väg till den där handbollscupen som tidigare blev inställd”, säger Magdalena Andersson.

I dagarna har också våra nordiska grannländer börjat öppna upp. I tisdags tog Danmark bort de flesta av sina restriktioner och samma kväll meddelade Norge stora lättnader. Finland har beslutat om en gradvis slopning av restriktionerna under februari.

Se hela pressträffen nedan, som fortfarande pågår i skrivande stund.

Foto: Pixabay

6412e4b25c415800cc0e8973