Fridays For Future arrangerar global klimatstrejk – Greta Thunberg talar i Stockholm


Med fokus på skogsfrågan och rasism.

 

 

Den gångna helgen arrangerades Climate Live i Stockholm och på flera platser världen över. I Kungsträdgården fanns Greta Thunberg på plats och höll tal, medan artister som Cherrie, Silvana Imam, Tjuvjakt och Maxida Märak uppträdde live.

 

Redan denna fredag, 22 oktober 2021, följer Fridays For Future upp genom att arrangera en global klimatstrejk inför FN:s klimatkonferens COP26 i november. Fridays For Future Stockholm uppmanar till skolstrejk med demonstrationståg och scenprogram med tal och artister för klimatet och social rättvisa. Demonstrationen är en del av den globala skolstrejken för klimatet som har fokus intersektionalitet, med parollen #UprootTheSystem. Syftet är att belysa kopplingen mellan klimatkrisen och andra sociala kriser och förtryck.

 

I Stockholm är fokus specifikt på skogsfrågan och rasism i samarbete med det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra och den antirasistiska rörelsen Black Lives Matter Sweden. Bland talarna finns Greta Thunberg, Lina Burnelius från Skydda skogen, Sara-Elvira Kuhmunen från Sáminuorra, samt FFF aktivisterna Edwin Namakanga från Uganda och Joao Duccini från Brasilien. Elleonora Ali Uddman, en av organisatörerna i FFF Stockholm, säger i ett pressmeddelande:

 

“Klimatkrisen är en fråga om social rättvisa, eftersom de grupper som drabbas värst är samma grupper som bidragit minst till utsläpp. Klimatkrisen förstärker redan existerande ojämlikheter, såsom funkofobi, våld mot kvinnor, rasism och klassförtryck. Därför måste vi kräva en klimatpolitik som inte lämnar någon i sticket. Om vi fortsätter att bränna biobränslen är det exakt detta som vi gör.”

 

 

 

 

Foto: Jana Eriksson

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL