62429f791c0bfc1aba6ef852
DJ:s kritiserar Konstnärsnämnden i öppet brev: “Ta vårt jobb på allvar”


 

 

Att kulturlivet i stort samt musikbranschen och artister drabbats hårt av coronapandemin är ingen nyhet. Men detta gäller inte också inte minst dj:s, som praktiskt taget blivit av med möjligheten att jobba då större sammankomster förhindrats och barer och restauranger hållit stängt eller haft begränsade öppettider.

 

Men där regeringens krisstöd till kulturen hjälpt många, har de flesta dj:s ännu inte fått ta del av pengarna som hanteras av Konstnärsnämnden. Trots att många uppfyller kriterierna, enligt undertecknarna. Nu höjer en rad framstående utövare sina röster i ett öppet brev till nämnden där bland andra Gabriella Ekman, även känd som DJ Håll Käften Och Dansa, skriver:

 

”Vi framför redan inspelad musik på nya innovativa sätt. Vi framträder med musik och skapar musikupplevelser på scen för en publik och håller igång nattlivet. DJs är en väsentlig del av landets ekonomiska infrastruktur för kulturlivet och besöksnäringen.”

 

Konstnärsnämnden har delat ut krisstöd i flera omgångar sedan pandemins utbrott och även om vissa dj:s fått ta del av pengarna är kriterierna för Krisstipendium 3 nu ännu hårdare.

 

– Vi har valt att prioritera de som lägger något eget konstnärligt i sitt verk, sin röst eller att man scratchar. De som ”bara” spelar andras musik blir ofta bortprioriterade, säger Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden, till SVT.

 

Läs det öppna brevet här.

 

 

 

 

 

 

Foto: Isabella Mendes, Pexels

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL