I fredags eftermiddag kom nyheten om att Sverigedemokraterna lagt fram ett förslag om att förbjuda gangsterrap. Detta efter att Nils “Einár” Grönberg sköts till döds för drygt en vecka sedan. Göteborgs-Posten rapporterar att partiets rättspolitiske talesperson Tobias Andersson föreslår att regeringen ska ge Brå (Brottsförebyggande rådet) i uppdrag att analysera musikgenrens betydelse för rekrytering till gängen och inkomster.

“Det behövs ett större kunskapsunderlag. Vi förstår ju att så fort man ska in och pilla i kultursfären så är det minerad mark, så för att kunna fatta kloka beslut, om politiska beslut krävs, så behövs det mer kunskap”, säger Andersson.

Han öppnar också för att förbjuda musiken i public survice.

“Jag tycker principiellt att man inte bör förbjuda musik, men man kan ifrågasätta rimligheten i att en del av det offentliga, i form av public service, lyfter upp, prisar och erbjuder en plattform till de här aktörerna, för att sedan andra delar av det offentliga ska behöva bekämpa konsekvenserna i form av polis, ambulanssjukvård, akutsjukvård och så vidare. Det är en konstig dynamik”, säger han till tidningen.

En som reagerat på detta är Aden från duon Aden x Asme. Göteborgsrapparen skriver på Twitter att detta skulle krossa många ungas drömmar och att det dessutom skulle kunna leda till en motsatt effekt.

“Så många unga grabbar som drömmer om en p3 guld eller grammis. Ni krossar deras drömmar om ni bannar det ni gillar kalla gangsterrap. Ungarna kommer få gangsterpsykos istället”, skriver han.

Foto: Oskar Sjöström