oiam-lyxproblem-EP-S
Skivrecension – OIAM “Lyxproblem”


 

 

OIAM är på pappret en riktigt stark laguppställning. Det är tre duktiga rappare som alla är en del av ”nästa generation”, eller som Adam Kanyama själv säger på singeln ”Avundsjuka”: ”Snart är jag större än Petter”. Just den singeln är också en vibbig och skön låt, mycket tack vare Sam-Es patenterade sätt att ta sig an en refräng.
OIAM står alltså för One In A Million, eller en på miljonen om du så vill, något unikt. Projektet lever dock inte helt upp till namnet då man känner igen mycket från saker som redan gjorts. ”Speciell” är en låt om ”den där tjejen” och är tyvärr inget nytt utan känns igen från tiden med Fre.

 
Däremot slutar EPn starkt med ”Två Vägar” (med Shivano) och ”Slutet av dan” (med Beldina). Den sistnämnda är en väldigt vacker låt där underbara Beldina höjer en redan fin låt ett par nivåer till. Det är en låt som faktiskt är One In A Million och passar Adam Kanyama, Gedi Gedz och Samboii perfekt.

 

 

Bästa låt: ”Slutet av dan” med Beldina
Bästa produktion: ”Avundsjuka” med Sam-E (prod. K-One)
Intressant text:
”Vi är alla likadana när vi dör och i frid vilar / För döden bryr sig inte om flärd eller livsstilar / Man blir hatad för att man har ett annat modersmål / Låt oss släppa hatet, höja glasen, här min broder – skål” – Gedi Gedz på ”Två Vägar” (en av EP:ns starkaste verser)
”Fuck det där, jag kommer leva det jag lär / Och det innebär att försöka ändra våran värld / Från en plats full av smärta där jag jämt fuckar upp / Till en plats där jag vill att mina barn växer upp…” – Adam Kanyama på ”Slutet av dan”

 

 

betyg_3

 

 

// Alexander Kihlström

 

 

Releasedatum: 26/11-2014
Skivbolag: Warner Music

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL