Utvecklar sitt resonemang och åsikter i nypublicerad video.

Adam Kanyama har sedan länge varit ett känt namn inom den svenska hiphopscenen. Redan vid 15 års ålder vann han mästerskapstävlingen Rap It Up och medverkade även i talangtävlingen X Factor Sverige innan debut-EP:n “The Golden Child” släpptes 2012. Utöver sin solokarriär rönte han även framgångar med gruppen OIAM mellan 2013 och 2014.

De senaste åren har han dragit ner på tempot rejält vad gäller musiksläpp, även om han släppte sin senaste singel “Ditt Face” i somras. Men nu är han aktuell av en annan anledning, då han under helgen har gjort en rad utspel kring rasism som i många ögon kan ses som kontroversiella. Kanske i synnerhet ett som postades i lördags, då han la upp en bild med texten:

“ALLA européer är rasister och ALLA andra hatar afrikaner”

Lördagens inlägg, plus två efterföljande sedan dess, tycks fortsätta på en tråd som han inledde redan kring jul, då han i ett inlägg bad om ursäkt för att han spelat en gambian i filmen “Medan vi lever”. Vad som då utlöste ursäkten var oklart, men de senaste dagarna har gjort det tydligt att han funderat mycket på temat rasism. Lördagens inlägg följdes upp av två längre texter som tycks utveckla en del invecklade tankar han gått och burit på, som dels verkar ha intensifierats av de högerextrema upploppen i USA förra veckan.

I ett av inläggen, med en bild på en av de män som bröt sig in i parlamentsbyggnaden på Capitol Hill, förutspår han ett inbördeskrig mellan afrikaner och européer.

“USA är i ett inbördeskrig just och det kommer bli afrikaner mot Europer och samma sak kommer hända i Europa för dom här som gjorde terroristatentatet kommer inte få en rättvis dom. Det finns muslimer och kristna i världen som tror på olika saker men det gemensamma är att alla tror på rasism. Afrikaner kommer att förlora det här kriget, vi har inte tillräckligt mycket makt och pengar så vi behöver hjälp”, skriver han bland annat.

Efter att många ifrågasatt både hans uttalanden och psykiska hälsa har vännen och kollegan Malcolm B försvarat rapparen. I en kommentar skriver han:

“Ni industrifolk som sitter o lägger likes o hjärtan på varandra halvtaskiga kommentarer, inga ord. Om ni bryr er om hur shuno mår ring han. Ni förvånar mig, det här e folk som man har jobbat med, sjukt o se hur vuxna män beter sig.”

För att klargöra sina åsikter publicerade Adam alldeles nyss en längre video där han utvecklar sitt resonemang kring rasism samt afrikaner vs européer. Se klippet och inläggen nedan.

Adam Kanyamas senaste släpp “Ditt Face” går att lyssna på nedan.

Foto: Christian Carvajal Johansson