60361bd489c0ae51e83f60c2
Polisen inleder en ny “Reva”-insats


 

 

 

Skånepolisen deltar i en EU-samordnad polisoperation ”Mos maiorum” som inleddes i veckan. Syftet med projektet är att kartlägga papperslösa och människosmugglare. Insatsen har mött häftig kritik och kallats för det nya Reva-projektet.

 

 

Samtliga EU länder och länder i Schengeområdet ska öka kontroller på papperslösa och flyktingsmugglare i en gemensam polisaktion som ska pågå i två veckor. Avsikten med aktionen är att genomföra poliskontroller för att identifiera papperslösa samt för att komma åt människosmugglar-nätverk.  Kritikerna är oroliga över att detta kommer att ske genom rasprofilering som det tidigare Reva-projektet. Andra kritiska röster anser att EU tacklar problemet på fel sätt och bör istället ägna sig till att skapa lagliga vägar in i till Europa.

 

Gällande oron över att polisen kommer att stoppa människor enbart baserat på utseende, så kallad rasprofilering svarar Patrik Engström, biträdande enhetschef för gränspolisen centralenhet, SvD så här.  – Nej. Det som gäller är att det måste finnas grundad anledning att anta att de befinner sig i landet illegalt, eller att de kontrolleras i samband med annat brottsärende. Grundad anledning innebär att det måste finnas något i beteendet, att man försöker gömma sig eller liknande

 

Skånepolisen har i sin tur svarat på kritiken om de har fel fokus på frågan.
– Ja, det kan så vara. Men vi måste jobba och verka mot människosmugglingen. Vi ser att när de tar in dem i Schengenområdet är det ofta över oerhört farliga vägar. Det är ju helt oacceptabla förhållanden och vi kan inte stillasittande sitta och titta på. De tjänar ju stora pengar på detta, säger Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalpolisen i Skåne, till TT.

 

 

Regeringen har än så länge hållit en låg profil i frågan och menar att den här typen av ärenden inte är politiska utan att det är en polisiär fråga.

 

 

// Maxwell Mandela

 

 

Läs mer om insatsen här:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polisaktion-mot-papperslosa-far-kritik_3997295.svd
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/kritik-mot-ny-polisinsats-mot-manniskosmuggling
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article19687445.ab

 

 

Foto: http://www.ingenillegal.org

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL