60361bd489c0ae51e83f60c2
Timbuktu i fortsatt tvist med Sverigedemokraterna om upphovsrättsbrott


 

 

I november förra året skickade Timbuktu in en stämningsansökan efter att Sverigedemokraterna använt frasen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” i sina valkampanjaffischer i Stockholm. Nu står det klart att partiet bestrider stämningen då man anser att man inte har gjort sig skyldiga till upphovsrättsligt intrång.

 

”Sverigedemokraterna har själva kommit på den aktuella texten till affischen. Jason Diakités låttitel och text är i sig inte upphovsrättsligt skyddad. Verkshöjd saknas. Det saknas originalitet, självständighet och individuell särprägel”, skriver deras advokat Nicklas Karlsson i svaromålet.

 

Han menar också på att frasen “alla vill till himlen” är så pass utbredd och allmängiltig att man inte kan skydda det genom upphovsrätt.

 

– Det har inte funnits något syfte när man gjorde affischen att ha hans titel och text som förlaga, utan det här begreppet är allmänt känt. Det tillhör vardagen så att säga och det är väl i korthet vad målet går ut på, säger han till SVT.

 

I de första uppgifterna kring Timbuktus stämning uppgavs det att han krävt Sverigedemokraterna på en miljon kronor i vite. Stämningen i sig gäller totalt 300.000 kr och att SD ska stå för rättegångskostnader. Det återstår nu att se hur domen blir, men Merima Bruncevic, doktor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, har tidigare uttalat sig till SVT och menat att rapparen har goda chanser att vinna målet.

 

– Praxis tyder på att det rör sig om intrång, sa hon då.

 

2013 släppte Timbuktu och Kartellen den SD-kritiska låten “Svarta Duvor & Vissna Liljor”, som även framfördes på Kingsizegalan 2014.

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL