Rättegången mellan Timbuktu och Sverigedemokraterna inleds idag


 

 

För ett år sedan stämde Timbuktu och Universal Music partiet Sverigedemokraterna då de använt frasen “Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön” i sin valkampanj 2018. Som bekant är både Timbuks fjärde album och titelspåret döpt efter just frasen “Alla vill till himmelen men ingen vill dö”, något som han är starkt förknippad med. Man valde därför att stämma partiet på både riks-, kommun- och länsnivå för upphovsrättsbrott men i våras lades delar av åtalet ner. Nu handlar det bara om Sverigedemokraterna Stockholm.

 

Idag inleds rättegången och Martin Ingeström, vd på Universal music publishing, säger till Kulturnyheterna att albumets titellåt är “upphovsrättsligt skyddad och SD har använt den utan att inhämta erforderligt tillstånd”.

 

Timbuktu är som bekant en stark motståndare till SD och rapparens advokat menar att partiet varit fullt medvetna om kopplingen mellan frasen och Timbuktu. Sverigedemokraternas advokat menar dock att frasen inte är tillräckligt originell för att uppnå verkshöjd och att den och liknande fraser har använts av en rad artister. Huvudförhandlingen inleds i Stockholms tingsrätt idag.

 

2013 släppte Timbuktu och Kartellen den SD-kritiska låten “Svarta Duvor & Vissna Liljor”, som även framfördes på Kingsizegalan 2014.

 

 

 

 

 

Foto: Ulf Berglund

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL