61efdb68afd9906be20eda42
Inför Allsvenskan 2014


 

 

I eftermiddag startar Allsvenska i fotboll – efter en tuff försäsong har många ftrbollskunniga redan dragit slutsatser kring vilka lag som kämpar om förstaplatsen och Europa-spel.

 

Kingsize-skribenten Malkolm Landréus ger oss idag sitt tips hur Allvsvenskan 2014 och dess tabell kommer se ut i höst:

 

 

 

ALLSVENSKAN 2014

 

1. IFK Göteborg

 

Ja, jag vet, ikonen tillika skyttekungen Tobias Hysén har lämnat vilket är ett enormt avbräck och folk vill få det till att man inte kommer klara sig utan Pontus Farnerud. Jag håller inte med. Farnerud går att ersätta och May Mahlangu är en av Allsvenskans bästa mittfältare. Har redan seriens stabilaste centralblock i Johansson/Haglund på mitten och Waehler/Bjärsmyr bakom. Lägg därtill hemvändaren Gustav Svensson som kan bidra på båda dessa positioner. Inläggskonnässören Martin Smedberg-Dalence är en bra värvning och jag har en känsla av att Malick Mané kommer överraska. Ludwig Augustinsson bör få sitt riktiga genombrott i år och Sam Larsson kommer fortsätta bygga på succén från i fjol. IFK har i mina ögon ett enda frågetecken – målskyttet. Men med Robin Söder på rätt väg, en lurig Lasse Vibe och en joker i Mané känns det som att det kommer lösa sig. Om inte annat står talangfulle 17-åringen Gustav Engvall och knackar på dörren. Samtidigt bör uträknade Nordin Gerzic och Daniel Sobralense haft tid att hitta rätt nu. Mikael Stahre vet vad som krävs och magkänslan säger guld.

 

2. AIK

 

Jag trodde verkligen på AIK i fjol. Det blev till slut en andraplats efter arenadispyter, Majstorovic-bråk (som jag varnade för), Ivan Turinas tragiska bortgång och ett stundtals krampaktigt spel. I år har överflödiga men populära spelare som Robert Åhman-Person och Daniel Tjernström lämnat, liksom duktiga Niklas Backman och Martin Mutumba. Truppen känns tydligare och mindre rörig, men jag håller inte alls med om att den är starkare. Bredden är yngre och talangfullare men mindre slagkraftig. Superlöftet Niclas Eliasson blir spännande att följa och hemvändande klubbikonen Kenny Pavey bidrar med vinnarmentalitet. Anfallet har fått behövlig förstärkning i lånet av Teteh Bangura och jokern Eero Markkanen som erbjuder alternativ till skadedrabbade nyckelspelaren Henok Goitom och något ojämne Kennedy Igboananike. Frågetecken för mittbacksbredden och Celso Borges VM-utflykt som mycket väl kan leda till avsked i sommar. Har bäst kontinuitet i organisationen av topplagen och en extrem motivation efter placeringarna 2-4-2. Kommer vara med i toppen och har stor chans på guld.

 

3. Malmö FF

 

Mina två främsta frågetecken inför fjolårets upplaga var flyktande nyckelspelare och en orutinerad trupp. I stället stannade spelare som Pontus Jansson och Jiloan Hamad och laget blev det tredje yngsta mästarlaget i Europas historia. Tokelo Rantie lämnade visserligen, men parerades snyggt genom succévärvningen Guillermo Molins. Även om jag får ge vika för lagets orutin, förefaller det första frågetecknet hänga kvar även i år: Pontus Janssons kontrakt går ut i sommar och Miiko Albornoz är en som kan tänkas lämna efter VM. Förlusterna av Johan Dahlin, Jiloan Hamad, Erik Friberg och Rikard Norling är blytunga och Robin Olsen får väl knappast ses som en guldmålvakt. Rodde hem Allsvenskans tyngsta värvning i hemvändaren Markus Rosenberg som förväntas göra stordåd. Jag är inte helt övertygad om att så blir fallet. Europa-spelet kommer slita på krafterna och det är nu elva år sedan ett lag försvarade en titel. Kommer garanterat vara med i toppen dock, och är det någon som kan bryta trenden är det rutinerade Åge Hareide.

 

 

4. IF Elfsborg

 

Hade en turbulent säsong förra året med sparkningen av Jörgen Lennartsson och en dyr flopp i Mohamed Bangura-affären, vilket ledde till den sämsta ligaplaceringen på sju år. Genomgår en drastisk generationsväxling som givetvis är svår att kombinera med bra resultat. Stefan Ishizaki och James Keene är två av totalt elva spelare som lämnat inför i år. Unga spelare som Marcus Rohden, Simon Hedlund och Viktor Claesson måste fortsätta utvecklas och Niklas Hult behöver få en nytändning. Smart lån av målskytten Viktor Prodell i dagarna. Ska ledas av en oprövad trio i form av Klas Ingesson, Janne Mian och Peter Wettergren. Hur det kommer gå är omöjligt att svara på. Kan spela utan press i år och har kapacitet att ”skrälla” om allt stämmer, då startelvan i princip är intakt.

 

5. BK Häcken

 

Stor missräkning i fjol då laget föll från titelkandidat till en tiondeplats. Spelmässigt var det dock ingen skandal och organisationen är fortsatt intakt med Sonny Karlsson och Peter Gerhardsson i spetsen. Hajpade Mika Ojala blev dock en besvikelse och nu får man även säga adjö till lagkaptenen Mohammed Ali Khan. Men liksom förra året har man värvat smart. Walid Atta och Ivo Pekalski är två spelare som är av allsvensk toppklass om glädjen återfinns och kropparna håller. Den sistnämnde bildar högintressant innermittfält med en Oscar Lewicki som bör ta ytterligare ett steg i utvecklingen precis som succémannen Simon Gustafson. Moestafa El Kabir skulle med all säkerhet vunnit skytteligan i fjol om han hållit sig hel och blir superviktig i år igen. Lämnar dock troligen till sommaren och även om massa talang finns bakom, i framför allt Carlos Strandberg, ser det tunt ut. Det är många ”om” som ska slå in, men det mesta finns där.

 

6. Kalmar FF

 

Fixade en succéartad fjärdeplats i fjol mycket tack vare ynglingar som Melker Hallberg, Ismael Lima och Måns Söderquist. Har en fortsatt stabil backuppsättning som släppte in minst mål i fjol, med nya lagkaptenen Markus Thorbjörnsson i spetsen. Monumentala profilförluster i papporna Nanne Bergstrand och Henrik Rydström som säkert kan få konsekvenser i omklädningsrummet. Hans Eklund har ett tufft jobb som ny kapten på ett svajigt skepp som kanske överpresterade i fjol. Det krävs att ungdomarna och David Elm klarar pressen för att kunna utmana i toppen.

 

7. Helsingborgs IF

 

Började bra men föll under hösten i takt med förlusterna av både Alejandro Bedoya och May Mahlangu samt interna bråk och usel ekonomi. Har rensat rejält i truppen samtidigt som Robin Simovic är skadad och Imad Khalili är utlånad till sommaren och kan mycket väl komma att stanna i Saudiarabien. Även nyförvärvet Andreas Landgren åkte på en snöplig långtidsskada nyligen. Har en intressant backlinje med superlöftena Jere Uronen och Emil Krafth på kanterna, men offensiv känns det tunt. Det gäller för Roar Hansen att plocka ihop spillrorna, men känslan är att det blir ett nytt mellanår för HIF.

 

 

 

8. Djurgårdens IF

 

Hade en brokig säsong i fjol som slutligen styrdes upp av duktige Per Mathias Högmo. Naturligtvis tungt att inte få ha kvar honom och i stället ska superstabila Pelle Olsson införa trygghet och lugn. Klarar han av det i någon annan klubb än Gefle? Oklart, men känns ändå lovande. Har en fin topptrio i form av Amadou Jawo, Erton Fejzullahu och Aleksandar Prijovic som förmodligen får konkurrera i ett 4-4-2. Daniel Amartey motsvarade och överträffade alla förväntningar och bör fortsätta sin utveckling på ett sätt som Simon Tibbling också behöver göra. Gjort sig av med rätt spelare även om Peter Nymann kommer saknas. Backlinjen känns tunn, men jag tror på en stabilare säsong i fjol med ungefär samma slutresultat.

 

9.  IFK Norrköping

 

Blev av med både Gunnar Thorvaldsson och Imad Khalili under sommaren samtidigt som Rawez Lawan och Emir Kujovic var skadedrabbade. De två sistnämnda måste prestera i år när även nyckelfiguren Martin Smedberg-Dalence lämnat och truppen genomgår en rejäl föryngring. Släppte in många mål i fjol, något som måste åtgärdas. Bör klara en mittenplacering, men förväntar mig inga stordåd.

 

10.  Åtvidabergs FF

 

Har i princip samma trupp som i fjol toppat med smarta nyförvärv. Petter Gustafsson och Månz Karlsson förstärker försvaret och Simon Skrabb är en jättetalang som breddar offensiven. Även plockat in Superettans skyttekung Victor Sköld som hoppas kunna leverera på allsvensk nivå i år. Peter Swärdh lyckades med precis det som behövdes, att balansera upp laget. Färre mål släpptes in men färre gjordes också. Stabilt mittenlag även fortsättningsvis.

 

11. Mjällby AIF

 

Motbevisade mig förra året och slutade på en imponerande elfteplats tack vare ungtuppen Andreas Blomqvist och en löjligt bra Kristian Haynes. Har gjort precis som Åtvid och värvat smart. Danny Ervik och Gudmann Thorisson förstärker backlinjen, talangen Kwame Bonsu hoppas göra succé och prestigevärvningarna David Löfquist och Patrik Ingelsten känns helt rätt. Kan de komma tillrätta samtidigt som Blomqvist fortsätter utvecklas, Haynes och Ekenberg fortsätter producera mål och Gbenga Arokoyo stannar så kan det här laget lyfta ännu högre än i fjol.

 

12. Örebro SK

 

Sanslöst stabila i Superettan i fjol och Peo Ljung är en nitisk tränare. Plockade hem Tottenhamskolade Oscar Janson i mål som säkerligen kan utvecklas till landslagsnivå. Ska bli intressant att följa i Allsvenskan. Smarta köp från AIK:s reserver i vinnaren Robert Åhman Persson, Daniel Gustavsson och Alhassan ”Crespo” Kamara som köptes loss efter utlåningen. Ahmed Yasin blir intressant på sin kant och förutom Kamara finns intressanta anfallsvapen i Shpetim Hasani och Kalle Holmberg. Bör klara sig kvar.

 

13. IF Brommapojkarna

 

Förra årets chansartade värvningar gick sådär, men ändå klarade man sig precis ovanför kvalstrecket. Mycket tack vare en briljant Mauricio Albornoz som måste fortsätta prestera i år. Har en sårbar defensiv, näst flest insläppta i fjol efter Syrianska, men förlitar sig på offensiven. Där har värvningen av Nicklas Bärkroth fallit väl ut och om nyförvärvet Dardan Rexhepi får sitt riktiga genombrott i år kommer det räcka långt. Blir spännande att följa ynglingarna Jacob Une Larsson, Jesper Karlström och AIK-talangen Christian Kouakou.

 

14. Halmstads BK

 

Klarade sig kvar genom kval mot Sundsvall i fjol. Har tappat mycket rutin i Stefan Selakovic, Michael Svensson och Christian Järdler. Gillar värvningen av Joseph Baffo som kan få en nödvändig nytändning här, men ghananen King Osei Gyan känns som en chansning. Intressanta ungtuppar i Oliver Silverholt och Kristoffer Thydell som kommer få mycket speltid i år. Precis som tidigare hänger dock mycket på anfallsduon Gudjon Baldvinsson och Mikael Bomans målproduktion. Får kämpa rejält. Igen.

 

15. Gefle IF

 

Det blev en programenlig tolfteplats i fjol, men nu har institutionen Gefle börjat luckras upp i och med Pelle Olssons avsked. Tappat rutinerade kuggar som Mattias Hugosson, Jakob Orlov, Mikael Dahlberg, Alexander Faltsetas och Daniel Bernhardsson. Inga lysande nyförvärv heller, även om Dioh Williams kan lyftas av kontinuerligt förtroende. Håll koll på 16-åriga Tshutshu Tshakasua – magiskt namn och stor potential. Backlinjen är förvisso intakt, men räcker det? Marcus Hansson och Simon Lundevall får viktiga roller på mitten och Johan Oremo måste göra mål. Känslan är att sagan tar slut här.

 

16. Falkenbergs FF

 

Har liknande utgångsläge som Brommapojkarna i fjol. Nykomling som tappat sina bästa spelare i Danny Ervik, Niclas Eliasson och Victor Sköld. Man har däremot varit sämre på att ersätta och spelare som Christoffer Carlsson och Godsway Donyoh är medelmåttor som bäst. Henrik Larsson har årets tuffaste jobb och för hans skull tar det emot att säga att FFF åker ut med huvudet före.

 

 

Läs mer om Allsvenskan:

http://www.allsvenskan.se/

https://www.facebook.com/Allsvenskan

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL