62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
Inför Allsvenskan 2013


Malkolm Landréus tippar vilka lag som kommer toppa och floppa under årets säsong!

 

 

Även om vintern alltjämt håller ett stadigt grepp om vårt avlånga land finns det ett vårtecken som aldrig ger efter för vädergudarnas sadism – Allsvenskan. En serie där lagen kan delas in i två spann av den urholkade pep-talk klyschan ”vinna eller försvinna”. För om man ser på det krasst består Allsvenskan av följande: sex titelkandidater, sex nedflyttningskanditater och fyra lag som hamnar någonstans i mitten. Det är en av världens mest oförutsägbara ligor med sju olika vinnare på sju år. Senast ett lag försvarade Lennart Johanssons pokal var 2003 när Djurgården lyckades.

 

 

Det må vara så att vi ligger efter både Vitryssland och Cypern i UEFA:s officiella ligaranking, men vad gör det? Allsvenskan har ändå en speciell plats i våra hjärtan. Och det är mycket tack vare den oförutsägbarheten vi finner den så charmig.

 

 

Allsvenskan går inte att tippa. Just därför är det precis vad vi ska göra. Se Kingsize-skribenten Malkolm Landréus tips nedan!

 

 

1. AIK
Har Allsvenskans kanske bredaste trupp vilket självklart är en styrka, men kan lätt slå över till moralisk belastning om inte resultaten kommer tidigt. Har sparkapital i förra årets klassvärvningar Henok Goitom och Daniel Majstorovic, som man aldrig fick maximal kapacitet ur. Otroligt bra balans av rutin och talang i truppen med flera hyperintressanta spelare som Ibrahim Moro, Alexander Milosevic (redan en klasspelare), Robin Quaison och nye Nabil Bahoui. Pragmatiske Andreas Alm har visat sig vara mycket skicklig och noggrann som tränare och kommer ha en viktig roll i år genom att matcha laget. Förutom Alm blir målskyttet en avgörande faktor. Om Henok Goitom håller och får ut max av sin kapacitet är det problemet redan löst. Om inte, kan någon av Kwame Karikari eller nyförvärvet Kennedy Igboananike överraska med kontinuitet? Celso Borges måste fortsätta prestera, spelare som Moro och Quaison bör ta ytterligare ett steg framåt och med nya Friends Arena som hemmaborg kommer fansen sjunga ”Gnaget” fram till SM-guld i år.

 

 

2. IF Elfsborg
Regerande mästarna Elfsborg är om möjligt ännu vassare i år. Åtminstone på pappret. Försäljningen av Oscar Hiljemark var oundviklig och har ersatts kompetent genom norske landslagsmannen Henning Hauger. Tom Söderberg var riktigt bra i Häcken och lånet av Mohamed Bangura är en påkostad och känslig affär som kräver en positiv utgång. Anders Svensson blir fortsatt en nyckelfigur och hans form kommer avgöra mycket. Truppen ska klara av både skador och tvåfrontskriget i Allsvenskan och Europa och det finns inga tvivel om att Jörgen Lennartsson är skicklig nog att hantera det. Egentligen finns det inte mycket som talar för att Elfsborg inte ska försvara guldet i år förutom traditionens makt – och den är stor i Allsvenskan.

 

 

3. BK Häcken
Håller på att utvecklas till en guldkanditat under Peter Gerhardsson och Sonny Karlssons styre, vilket inte minst fjolårets succésäsong vittnar om. Tunga förlusterna av skyttekungen Waris Majeed och Tom Söderberg har ersatts utmärkt av klassvärvningen Moestafa El Kabir och kompetente Fredrik Björck. Om firma Makondele/Ericsson, tillsammans med nye Mika Ojala, kan fortsätta leverera blir det en ny rolig säsong för den lilla Hisingsklubben. Det känns dock som att man fick ut max förra säsongen och det blir svårt att upprepa när överraskningsmomentet är borta och Europa-spel ska med i ekvationen.

 

 

4. Malmö FF
Fjolårets guldrace saboterades i och med försäljningarna av Jimmy Durmaz och Mathias Ranégie.
Nu har även Wilton Figueiredo lämnat och detsamma förväntas nyckelspelarna Pontus Jansson och Jiloan Hamad göra i sommar. Har en intressant men extremt ung trupp med en snittålder på 22,4. Prestigevärvningen Magnus Eriksson kommer göra mål och Ivo Pekalski behöver återfinna storformen. Det offentliga bråket mellan Rikard Norling och Per Ågren i kombination med Miiko Albornoz rättegång stör dock. Mycket talar emot guldrace i år och sommarfönstret blir avgörande igen.

 

 

5. IFK Göteborg
”Real Göteborg” slutade i fjol på en katastrofal sjundeplats. Nu har det nykomponerade laget fått ett år tillsammans och inga ursäkter finns att tillgå. Något som Mikael Stahre är väl medveten om. Backlinjen har förstärkts i form av stjärnskottet Ludwig Augustinsson och tidigare i veckan blev det klart att Adam Johansson återvänder efter sejouren i Seattle. I övrigt är truppen i stort sett intakt vilket känns klokt. Mycket hänger dock på att Tobias Hysén förbättrar sin utdelningsprocent då det känns relativt tunt bakom, även om Hans Stiller allt som oftast gör det bra när han får chansen. Göteborg får hoppas på att ungtuppar som Sam Larsson, Joel Allansson och David Moberg Karlsson får genombrott i år. Allt annat än topp 5 är ett nytt misslyckande, och då kan marken börja gunga under Stahre och Mild.

 

 

6. Helsingborgs IF
Ny tränare och nytt spelsystem, något som kräver tid. Riktigt stark trupp hela vägen fram till anfallet där Nikola Djurdjic lämnat för spel i Tyskland och intressanta men oprövade Robin Simovic har ersatt. Stod för 17 mål i Superettan i fjol men Allsvenskan är en annan nivå. Det blir upp till honom eller David Accam att leverera. Finns även en risk att nyckelspelarna Alejandro Bedoya och May Mahlangu lämnar i sommar och då blir det svårt. Får nöja sig med en ny sjätteplats.

 

 

7. IFK Norrköping
Forna storklubben IFK Norrköping tog en överraskande femteplats i fjol och har fått behålla laget intakt. Rawez Lawan blir ett intressant nytillskott i en redan stark trupp där målvakten David Mitov Nilsson tillhör toppskiktet och anfallsduon Gunnar Thorvaldsson och Christoffer Nyman är livsfarlig när Martin Smedberg-Dalences inlägg kommer farande. Fjolårets femteplats blir svår men man kommer utmana.

 

 

8. Djurgårdens IF
Blir ohälsosamt beroende av Erton Fejzullahu som måste göra målen men samtidigt inte vara ”för” bra, då det finns en överhängande risk att han lämnar i sommar. Mycket smart drag att plocka in hemvändaren Andreas Johansson som kan bli ett perfekt komplement och mentor till jättetalangen Simon Tibbling. Blir spännande att följa nyförvärvet Daniel Amartey som åtminstone har fysiska likheter med John Obi Mikel. Om potentialen ens är i närheten av att matcha den, kan det bli succé direkt. Marc Pedersen får nästan ses som ett nyförvärv och utgör tillsammans med Jesper Arvidsson nyttiga förstärkningar av en annars tveksam backlinje efter Joona Toivios avsked. Återstår att se hur laget tacklar övergången till konstgräs på nya Tele2 Arena i juli. Hög spelaromsättning sen Magnus Pehrsson tog över vilket resulterat i dålig kontinuitet. Hans sista chans i år?

 

 

9. Kalmar FF
Har varit dåliga på att ersätta klasspelare som lämnat, vilket gör att man gått från topplag till mittenlag. Den unga duon Sebastian Andersson och Måns Söderqvist får dra ett tungt offensivt lass i Abiola Daudas frånvaro. Återstår att se hur mycket blåsvädret kring Nanne Bergstrand påverkar laget. Har annars en duglig trupp och en mittenplacering är definitivt rimlig.

 

 

10. Åtvidabergs FF
Överraskade många under fjolåret med sin offensiv och lyckades bärga en åttondeplats som nykomling. Som konsekvens av offensiven släppte man också in näst flest mål efter jumbon GAIS och det är förstås något nygamle Peter Swärdh måste få ordning på. Rutinerade Daniel Sjölund har plockats in och får tillsammans med Kristoffer Bergström ett stort ansvar bakom nyckelspelaren Viktor Prodell. Prodell kom med sina 15 mål trea i skytteligan i fjol och blir extremt viktig i Magnus Erikssons frånvaro. Bör fixa nytt kontrakt.

 

 

11. Östers IF
Det är nu sex år sedan Öster låg i Allsvenskan. Trots det finns det mycket som talar för att de håller sig kvar: Nya tränaren Andreas Thomsson som tog ”Åtvid” till en åttondeplats i fjol, ny arena, samt ett par rutinerade nyförvärv i Kenny Pavey, Pablo Pinones-Arce, Juan Robledo och Josef Elvby. Lite tunn trupp men bör klara sig bra.

 

 

12. Gefle IF
Att Gefle, till slut, alltid lyckas hänga kvar i Allsvenskan är numera regel snarare än undantag. Sedan 2005 har laget hamnat någonstans mellan placeringarna 9-14 och det finns mycket som talar för att det blir så även i år. Förutom återvändande Anders Wikström har man i stort sett exakt samma lag som i fjol. Ett lag som är extremt svårspelat. Marcus Hansson och Alexander Faltsetas har fått erfarenhet och om Jonas Lantto, Mikael Dahlberg och framförallt Jakob Orlov kan leverera lite fler mål, ja, då fixar man nytt kontrakt. Igen.

 

 

13. Halmstads BK
Gjorde en omfattande spansksatsning inför i fjol som misslyckades totalt och hallänningarna fick finna sig i nedflyttning. Har fyllt på med rutin i form av Jesper Westerberg, Kristoffer Fagercrantz och Stefan Selakovic, något som Karl-Johan Johnsons ersättare Stojan Lukic saknar. Richard Magyar är en intressant mittback men truppen känns tunn. Gudjon Baldvinsson måste stänka in hel del baljor om det ska bli nytt kontrakt. Får det tufft.

 

 

14. IF Brommapojkarna
Tre tunga förluster i Ludwig Augustinsson, Pablo Pinones-Arce och Nabil Bahoui som ersatts med notoriskt skadedrabbade Gabriel Özkan, Andreas Haddad och Nicklas Bärkroth. Alla tre har dock hög kapacitet om de får vara friska. En nödvändig och inte helt dum chansning, med betoning på chansning, som blir en avgörande faktor under säsongens gång. Har en talangfull trupp och är starka hemma på Grimsta IP:s konstgräs. Frågan är om det räcker? Om inte nyförvärven håller ser det väldigt, väldigt tunt ut.

 

 

15. Mjällby AIF
Peter Swärdh har lämnat för Åtvidaberg och ersätts av förra årets assisterande tränare Anders Torstensson. Patrik ”Bagarn” Rosengren har slutat och laget bästa spelare Pär Ericsson missar åtminstone första tredjedelen av säsongen. I år har man dessutom ingen El Kabir eller Fejzullahu och som ni ser finns inte många ljusglimtar. Malmö FF-lånet Jasmin Sudic, född 1990, ska styra upp backlinjen. Kommer få kriga rejält i år.

 

 

16. Syrianska FC
Nedflyttningstippade redan i fjol men slutade fem poäng över kvalstrecket. Får det inte lättare nu när Johan Arneng lämnat. Nyförvärvet Sebastian Svärd blir väldigt intressant att följa då han har meriter från portugisiska, tyska, holländska och danska ligan och har tidigare varit ungdomsproffs i Arsenal. Truppen är dock väldigt tunn och Dinko Felic står uppskriven som enda anfallare. I år åker man ur.

 

 

Text av Malkolm Landréus

Foto: https://www.facebook.com/Allsvenskan

 

 

 

Hur tror du årets Allsvenska slutar!? Vilka vinner? Vilka åker ur? Gör din egen sluttabell via ditt personliga Facebook-konto nedan!

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL