62429f791c0bfc1aba6ef852
Svensk hiphop får egen utställning på museum


Scenkonstmuseet presenterar landets första utställning om svensk hiphopmusik med Ametist Azordegan som kurator.

 

 

Utställningen har fått namnet “Ortens Favoriter” och kommer täcka svensk hiphophistoria från 1983 fram till idag på 300 kvadratmeter. Den tar plats på nya Scenkonstmuseet på Sibyllegatan i Stockholm och öppnar i oktober 2017.

 

 

Ametist Azordegan producerar innehållet för utställningen som bland annat följer genrens utveckling era för era vad gäller sound och textförfattande samt relationen till musikbransch och teknik. Dessutom bjuder utställningen på fördjupning i aktörer från hela landet.

 

– Det kändes helt självklart att hjälpa Scenkonstmuseet med en så här viktig utställning så att det blir rätt gjort. Historieskrivningen kring svensk hiphop blir ofta skev eftersom berättaren inte själv har förankring i genren, eller brister i nyfikenhet för den information som finns bland genrens aktörer. Jag har både och, det vill säga kunskap och ett intresse som gör att jag ställer många frågor. Jag är glad att just jag är på plats när det här ska ske. Ett av målen är att engagera dem som var med och skapade hiphopen, jag kommer höra av mig till en hel del. Aktörerna får själva berätta storys, och exklusivt musikmaterial produceras av Redline Recordings (Salla och Masse Salazar) till hela utställningen.

 

 

“Ortens Favoriter” finns på Scenkonstmuseet ända fram till våren 2018 och åker på turné till Malmö, Umeå och Jokkmokk under 2018 och 2019. I varje ort finns ambassadörer som skapar programverksamhet i samband med utställningen. Det kommer handla om exempelvis workshops, paneler, föreläsningar och shower. I Stockholm är ambassadörerna RMH (där Silvana Imam , Erik Lundin med flera ingår), i Umeå Cleo , i Jokkmokk Maxida Märak och i Malmö Vanessa Marko tillsammans med lokala artister.

 

 

 

 

Vi passar på att återigen lyssna på den odödliga svenska hiphop-klassikern som givit namn åt utställningen:

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL