I årets första nummer av Kingsize Magazine sammanställs vår omröstning från december/januari där Kingsize och dess läsare röstade och utsåg 2020 års bästa svenska hiphopalbum.

1. HAVAL ”INLOGGAD”
Från otroligt starka öppningen med ”TOKAREV” till avslutande titelspåret levererade HAVAL och Manny Flaco ett debutalbum som var urstarkt, både i sitt berättande och i sitt väl sammanhålla sound – som senare fick definiera resten av året inom svensk hiphop.

2. ANT WAN ”724”
På albumet tillägnat stadsdelen Råby visade Ant Wan att han sticker ut från mängden genom att göra personlig gaturap med ”larger than life”-aura. Dels genom träffsäkra texter, hög pondus och starka produktioner.

3. YASIN ”98.01.11”
Apropå starka debuter – det Yasin gjorde på sitt första officiella album var mer än vi hade kunnat hoppats på. Inte minst vad gäller personliga texter och glimtar av ett mindset som förtjänar att få fritt spelrum, men också genom musik som stannade kvar.

4. DREE LOW ”FLAWLESS 2”
Husby-stjärnan gjorde inte många besvikna på uppföljaren till gigantiska ”FLAWLESS”. Med låtar som ”LIGA” och inte minst ”DIP DIP” visade Dree Low återigen prov på sin förmåga att blanda humor och allvar, melodier och bangers.

5. ADEL ”GULD UTAV SAND”
Fram till Adels senaste album var han framförallt känd för att göra hits och gatubangers, men här slog han bitvis an en annan ton – som på melankoliska ”Tsunami” och filmiska ”Outro”, vilket också bidrog till känslan av ett regelrätt album snarare än en samling bra låtar.

6. SINAN ”VEM E VEM?”
Att öppna sitt debutalbum med en hyllning till en bortgången vän är onekligen starkt och satte ribban för ett personligt album som byggde vidare på EP:n ”Min vinkel”. Det här är Sinans liv, helt utan filter.

7. PROMOE ”SPÖKEN”
På modersmålet erbjuder Looptroop-MC:n en klart mer öppenhjärtig dimension av sitt skrivande, på denna skiva präglad av självrannsakan. Här fokuserar Promoe på insiktsfulla texter som ligger närmre vem personen bakom aliaset egentligen är. Isak’sSons produktion förtjänar även lovord.

8. FREJ LARSSON ”LEAVIN LA VIDA LARSSON”
Om titeln på Frej Larssons andra soloalbum ska föreställa en hint om något slags avslut på ”la vida loca” så manifesteras det sannerligen inte i musiken. Men utöver galenskaper och aviga produktioner finns också en stor dos ärlighet, finess och imponerande rap.

9. AKI ”TACK”
Aki befäster sin position som av hiphopSveriges främsta MC:s, där han med skills, samhällskritik och gatusnacket levererar vassa soloprojekt på löpande band. Samarbetet med Masse och Sai går aldrig fel på ”Vakna Nu!” och ”Fööör Bra”, men Aki utforskar även andra ljudbilder och flows på ett förtjänstfullt sätt.

10. Z.E ”10 STEG FÖRE”
Innan året knappt hunnit börja släppte Z.E sitt fjärde album på hälften så många år. Men trots en överfull katalog lyckades han även denna gång leverera bangers som ”BONANZA” och Nigma-assisterade ”SUPERSTAR”.

11. IVORY & MIVAS ”SKORPIONERNA”
Duons högintensiva produktionstakt under året har sannerligen belönat sig, inte minst i form av gemensamma albumet ”SKORPIONERNA” – där skaparglädje och lekfullhet är den röda som håller allt samman.

12. SNÖVIT ”V”
Från 6ix9ine-osande öppningsspåret ”zorro”, till att släpigt rappa över en sampling av Timbuktus ”Det löser sej” och Fricky-croona över ”ilomilo”. En saker är säker: Snövit blir aldrig långtråkig.

13. GULEED ”LUCKY 20”
På Guleeds andra album levererar han några av sina bästa låtar i karriären, samtidigt som det tydliga konceptet hela tiden håller sig närvarande och skapar en nästintill fulländad helhet.

14. MATTIS ”ETT TAG TILL”
Med sitt första soloalbum levererar Mattis sitt magnum opus – ett hantverk där varje söm sytts med omsorg och varje textrad utformats med hög precision och en stor kärlek till konsten.

15. EINÁR ”WELCOME TO SWEDEN”
På sitt tredje album gör Einár en större ansträngning att bredda sitt sound och skriva innehållsrika texter. Även om i dessa avseenden har en bit kvar markerade ”Welcome To Sweden” ett steg i rätt riktning.

16. RAMI ”KUNGAR & POETER”
Med en rapstil och ett sound som på många sätt påminner om kollegan och vännen Z.E har Rami lyckats utmejsla en egen plats i raphierarkin. Mycket tack vare sitt sylvassa flow som löper rakt igenom den starka debuten.

17. YUNG LEAN ”STARZ”
Det är inte alltid lätt att navigera i Yung Leans komplexa ekosystem, men på ”Starz” lyckas han hitta ett djup som berör och en känsla som bitvis påminner om Mac Millers finstämda ”Circles” i en punkskrud.

18. 1.CUZ ”FFF”
På sitt andra album fortsätter 1.Cuz med det han gör bäst – gaturap med glimten i ögat. Något han bevisar på låtar som ”WHOS CALLING”.

19. MACKY ”TIMELINE”
Ett album som tillsammans med en formtoppad Manny Flaco och hit-singlar som ”PA PA”, cementerat Mackys plats på den svenska hiphopscenen.

20. NOMAD ”BLÅSER PÅ STORMEN”
På sitt första soloalbum levererar Nomad grown man rap på en nivå som få kan toucha. En instruktionsbok i hantverket rap, där känslorna tillåts ta lika stor plats.

Urvalet av nominerade album omfattar releaser från 1/1 – 2020 till 15/12 – 2020. De utvalda albumen är framröstade via en förnomineringsomröstning av Kingsize-redaktionen, där uppemot 100 album har beaktats i urvalet. I den slutliga röstsammanräkningen av “Årets Album 2020” har Kingsize-redaktionens röster representerat 25% i urvalet, medan läsarnas röst representerar 75% i urvalet av topplistan. Läs mer om röstningen här!

6412e4b25c415800cc0e8973