Den otroligt produktiva rapparen Illumin8 släpper nu sitt första soloalbum ”Charbon”, efter två EP-släpp på svenska med franskt sound under 2020 och 2021. Fullängdaren på tio låtar är uppdelad i en A-sida på svenska och en B-sida på engelska. Soundet domineras av uptempo Marseille-beats, men projektet innehåller även element av r&b, afrobeat, cloud rap, melodisk drill, soul-samplad hiphop samt drum & bass.

Den svenska delen av albumet präglas av Marseille-soundet i högre tempo och texter med storytelling om rapparens liv i Sverige samt åtta år utomlands. Den engelska delen som gästas av Bay Area-rapparen Amen, Texas-rapparen Zen Masuta samt Sundsvallsrapparen Rapper kC och präglas mer av lugnare produktioner och även låtar med beats i klassisk soulinspirerad hiphop-anda. Ett starkt Japan-tema genomsyrar även texterna och bildspråket, inspirerat av tiden Illumin8 spenderat i Tokyo där han arbetat med japanska rappare och producenter, bland annat Lil Ninja som han släppt EP-projektet “Flight Mode” med.

– Anledningen till att jag valt att dela upp albumet i två delar med två huvudspråk är för att visa två markerade delar av mitt skapade med olika ljudbilder och känslor. Då jag började med soul-samplad hiphop på engelska känns det naturligt för mig att ta med de rötterna samt visa en mer franskinfluerad stil på svenska då den franska hiphop varit min dominanta inspiration sedan tio år tillbaka, säger Illumin8 i ett pressutskick.

Större delen av produktionen står franska stjärnproducenten Voluptyk för och resten av produktionerna står franska Gabban, franska Imad Beatz, belgiska Bro Connexion, amerikanska Dilly Got It Bumpin samt svenska Berrabeats från Illyricists för.

– Det allmänna temat på albumet är framtidstro och att kämpa för sina drömmar med element av berättelser från det förflutna för att sätta vår nutid i perspektiv. Det har länge varit ett mål för mig att sammanställa ett album där alla mina starkaste musikaliska influenser finns representerade, säger Illumin8.

Lyssna på albumet nedan och se musikvideon till albumspåret “Bonchar”.

Foto: Pressbild