"En tradition är endast ett steg på en oändlig resa."

Det har redan gått två år sedan Erik Lundin släppte sin hyllade EP “Suedi” som gav honom Grammis för både Årets hiphop/soul och som Årets textförfattare. I fjol följde han upp med sin andra EP “Välkommen hem” där han fortsatte kommentera samhällsfrågor med sina tekniska och intrikata rim.

Idag släpps musikvideon till låten “Haffla”, filmad av Noah Agemo och i regi av TRANS94. Tillsammans med musikvideon, där man bl.a. kan se en brinnande midsommarstång som garanterat kommer väcka åsikter, släpps låttexten som ett inlägg i samhällsdebatten. Se hela inlägget via Metro HÄR och läs Erik Lundins egna kommentar via sociala medier nedan.

HAFFLA VIDEO UTE NU! Länk i bio! Video: @noahagemo Regi: @trans_94 _________________ Av alla svenska högtider som vi, av olika anledningar och med olika grader av stolthet firar, är midsommar den högtid jag bekantat mig minst med. Kanske hade det att göra med att majoriteten av mina föräldrars vänner inte själva firade det? Eller att varken mina morföräldrar eller mina föräldrar drack alkohol och inte gillade den formen av stök, som ofta förknippas med ett riktigt stadigt, svenskt, traditionellt midsommarfirande? Tanken föddes kring hur vi svenskar, som inte traditionsenligt firat midsommar under uppväxten, skulle tolka firandet. Vi är ju svenskar, uppvuxna här men med rötter från jordens alla hörn. Man är jävligt trött på att vara den som ständigt måste förstå och anpassa sig. Är våra traditioner inte lika viktiga för att dom tagit sig hit via luften, havet, eller genom promenaden långt senare? Hur hade ett knytkalas sett ut om vi tog med oss all den mat (under det stereotypiskt exotiska hemlandsmottot från den där pizza-reklamen: "extra allt!") vi förknippar med traditionerna i vårt Sverige? Nästan som ett ställningstagande mot alla de gånger man fick vänta på rummet när ens svenska vänner skulle äta middag. Än viktigare, om hur länge dyker 2000-talets version av den försvenskade kåldolmen upp som en given gäst på midsommarens långbord? För att gestalta hur det firandet skulle sett ut, valdes endast 'Third Culture Kids' ut till videon till Haffla. Rasifierade svenskar, eller third culture kids, innebär i det här fallet människor som vuxit upp i det svenska samhället (ofta, men inte uteslutande, i förorter) och dess kultur, parallellt med föräldrarnas och därmed skapat en tredje. En kultur, som i grunden är en blandning av den svenska och föräldrarnas, men som p.g.a. känslan av att inte riktigt passa in i någondera, resulterat i en helt unik kultur. Som en third culture kid och medverkande i den nyligen utgivna boken med samma namn, kändes det naturligt att min låt Haffla fick en video med ett koncept där traditioner möts, krockar, går sönder och därigenom föder något nytt. En tradition är endast ett steg på en oändlig resa. _____________ #haffla

Ett inlägg delat av Eboi | Erik Lundin (@erik_lundin_swe)