62429f791c0bfc1aba6ef852
Postmuseum anordnar föreläsning om graffitikonstens historia


En del av föreläsningsserien baserad på utställningen “Älskade postnummer”.

 

 

I september slog Postmuseum i Gamla Stan upp dörrarna för utställningen “Älskade postnummer” – om plats och identitet inom svensk hiphop. Vid vernissaget firade Kingsize in det nya numret med Näääk på omslaget, där man även kan läsa mer om utställningen.

 

Nu börjar höstens föreläsningsserie baserad på utställningen där Jacob Kimvall, lektor i konstvetenskap på Stockholms universitet, är först ut. Den 6:e november berättar han om graffitikonstens historia i New York och Stockholm under namnet “Ett vykort i staden”.

 

”Graffiti är hiphopkulturens bildkonstnärliga uttryck. Den är antagligen också både kulturens mest kontroversiella och äldsta del. Redan i slutet av 1960-talet började ungdomar i New York använda husväggar för att sprida sina namn, ofta pseudonymer i kombination med ett gatunummer: Barbara 62, Taki 171 och Stay High 149. Signaturerna växte snart till målningar, och graffitimålarna tog plats i staden. De använde tunnelbanevagnarna som yta, och bokstavsbilderna reste ut i staden. Sättet att utnyttja en existerande infrastruktur som distributionsmedium påminner för övrigt om hur hiphop-DJ:n utnyttjar redan existerande musik för att skapa nya verk.” – Jacob Kimvall

 

Information:
OSA senast 4:e november: postmuseum@postnord.com
Inträde: 80 kr
Under 18 år, gratis inträde

 

Mer info via Facebook-event här!

 

 

Foto: Jacob Kimvall / Eva Dalin/Stockholms universitet

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL