Skissernas Museum presenterar nu vårens och sommarens utställning “The Return of Finsta”, med graffitikonstnären Finn Hallin, alias Finsta. Finsta beskrivs som en av Europas ledande urbana samtidskonstnärer som nu återvänder till hemstaden Lund för sin första stora separatutställning i Sverige.

“Finsta rör sig mellan måleri, design, musik och animationer. Kärleken till populärkultur och den urbana miljön, kombinerat med en stark vilja att synas och producera verk tillgängliga för en bred allmänhet, har gjort honom till en pionjär inom den nya vågen av popkonst”, går att läsa i ett pressmeddelande.

I utställningen får vi följa den resa som Finsta har gjort under sina 25 verksamma år, hans kreativa process och inspirationskällor. En central del av utställningen utgörs av Finstas skissböcker, så kallade black books inom graffitikulturen. En black book är en kombination av skissbok, portfolio och gästbok där både egna och andra konstnärers skisser, idéer och tankar för nya projekt blandas. I Finstas black books kan vi ta del av hans färgstarka bildvärld blandat med skisser från några av världens främsta graffitikonstnärer. Skissböckerna, som sällan visas eller delas utanför den egna kretsen av konstnärer, ger en unik inblick i konstnärernas kreativa skapande processer samtidigt som de är en konstform i sin egen rätt.

Initiativtagare till utställningen är den prisbelönta curatorn Aia Jüdes, känd för sina tvärdisciplinära och lekfulla helhetsupplevelser som spänner över vitt skilda områden som slöjd, graffiti, mode, dans och musik.

Mer info via skissernasmuseum.se


Araby Jungle, muralmålning i Araby, 2013. Foto: Wallride

Foto: Emma Krantz / Skissernas Museum