På ikonisk vägg i Stockholm.

En grupp kvinnor har nu tagit över fasaden på Kronobergsgatan 35. Genom projektet “Kvinnor för livet” har kvinnor, med erfarenhet av våldsutsatthet i särskilt sårbar ställning, träffats för att skapa konst och samtala. Kvinnornas verk har sedan tolkats av graffitikonstnären Marc Alright som utfört muralmålningen på den ikoniska väggen, efter en idé av poeten, artisten, konstnären och författaren Mange Hellberg.

Den kreativa byrån Kollektivet Livet har sedan 2008 kurerat och upplåtit fasaden på Kronobergsgatan 35 till konstnärer inom den urbana konstscenen. I samband med pandemin inleddes “Kvinnor för Livet”, som är ett projekt som genomförs av Convictus, QvinnoQraft och Kollektivet Livet.

– Vi har i flera år pratat om att låta en grupp eller organisation som inte vanligtvis får ta plats i samhället, som inte får synas, att ta över väggen. I och med pandemin fick vi nu den möjligheten, vi fick en paus i produktion som tillät oss att ta den tiden detta projekt har åberopat för att på riktigt låta människor som ofta skyms och glöms ta plats. Helt fritt och utan censur, säger Stephanie Bleier, projektledare på Kollektivet Livet och Grafittiförmedlingen.

I samband med väggmålningen släpptes också projektets hemsida som kommer att hållas levande med nya projekt, historier och konstverk.

– Vi hoppas att projektet bidrar till en öppen dialog om kvinnors vardag och utsatthet, en inkludering av alla kvinnor och kvinnoöden i debatten. Samt ett nytt konstverk på Kungsholmen för Stockholms invånare att glädjas åt, säger Stephanie Bleier vidare.

Målningen av Kronobergsgatan 35 ägde rum den 18-21 juni och kommer gå att se under sommaren och hösten. Se bilder nedan!

Kollektivet-Livet-Foto-Stephanie-Bleier-L
Kollektivet-Livet-Foto-Stephanie-Bleier-S
Foto_Alex_Hinchcliffe
Foto_Stephanie Bleier_Kollektivet Livet_1
Foto_Stephanie Bleier_Kollektivet Livet_2
Foto_Stephanie Bleier_Kollektivet Livet_3
Foto_Stephanie Bleier_Kollektivet Livet_4
Foto_Stephanie Bleier_Kollektivet Livet_5

Foto: Stephanie Bleier