Från Kingsize Magazine #2 2023.

Sverige har fått ett tillskott på r&b-scenen. SARU. Med luftiga melodier och personliga texter på debut-EP:n ”Moodring” utmanar hon sig själv till att våga känna allt.

Brandys ”Full Moon” spelas i bakgrunden. SARU ler nöjt. Hennes manager skrattar och säger att SARU är ”uppfostrad av r&b-tjejerna”. Det började när hon var liten. På söndagsmorgnarna vaknade SARU upp till tonerna av Whitney Houston, Janet Jackson och Aaliyah. Städdag. SARU:s mamma visste kanske inte själv hur mycket musiken skulle komma att påverka hennes dotter eller att hon skulle ta genren och göra den till sin identitet.

Från klädval till tonläge, SARU andas r&b. På hennes debut-EP ”Moodring” blandas genren från olika tidsepoker och hon låter alla känslor komma fram.

Berätta om EP:ns intro. Vad menar du när du sjunger ”I am not the same like I was once before I don’t feel like I belong anymore”?

– Att inte känna tillhörighet är något jag kämpat med sedan jag var liten. Jag har alltid känt att jag inte kan relatera till andra människor. Jag hängde med allt och alla när jag var yngre men kände mig alltid som en extra person. Jag hade inte heller någon connection med min bakgrund. Var jag tillräckligt eritrean, tillräckligt amerikan? Det var svårt. Nu har jag accepterat vem jag är och jag har växt. Musiken hjälpte mig mycket och emotionellt sett så räddade den mig.

SARU är uppvuxen i Högdalen, eller ”the dirty south” som hon kallar det. Att reppa orten är viktigt. Och att reppa kvinnor är ännu viktigare. Det är ett resultat av att SARU under hela sin uppväxt har sett sin mamma, sin lioness, alltid jobba väldigt hårt. Det har lett till att SARU vill vara lika stark. En annan viktig förebild och mentor i hennes liv är kulturjournalisten, dj:n och entreprenören Ametist Azordegan. Hon upptäckte SARU via sociala medier 2018. Efter det blev SARU inbjuden till Ametists studio i Rågsved och för första gången kände hon att en dörr till musikvärlden öppnades. En dörr som länge hade känts omöjlig att hitta nyckeln till.

– Min familj visste knappt att jag sjöng förut. För mig var musikbranschen en helt annan värld, långt bort från min egen och jag trodde aldrig att jag skulle nå dit. Jag hade mycket en ”jaga inte saker”-mentalitet och gick emot mig själv. Samtidigt tror jag mycket på att det som är menat händer. Att Ametist såg mig gav mig hopp och blev en bekräftelse på att jag också kan och att mina drömmar är möjliga. Hon är som min fairy godmother.

På ”Moodring” är SARU ärlig. Det finns inte längre några murar eller masker. Likt titeln på EP:n är humörringen på för alla att se och höra när hon i låt efter låt avslöjar vad som gömmer sig inombords.

– Jag skriver och gör min musik till den person jag önskade att jag var som liten. För den lite blygare tjejen – för ortentjejen. Jag har alltid haft svårt för att vara sårbar och berätta hur jag mår. Nu förstår jag att det är okej att snitcha på mig själv. Jag behöver inte vara hård. Nu utmanar jag mig själv att vara mänsklig, säger hon och fortsätter:

– Det är vad som är så vackert med att vara kvinna. Det är okej att vara känslig. Jag har alltid varit en tomboy men jag måste växa upp och våga visa mina känslor. Jag märker att många kan relatera till det så jag gör det för andra tjejer.

Vad vill du säga med EP:n?

– Nu introducerar jag mig för första gången som artist men också som person. På mina tidigare släpp var det viktigt för mig att visa att jag är en tjej från en förort. Med denna EP visar jag istället en skör sida av mig själv. Vilket för mig är ovanligt, som sagt. Min kvinnliga energi får också ta plats nu. Det är något jag har lovat mig själv att jobba med.

SARU visar upp humörringen som skiftar i blått på fingret. Färgen står för lugn, förklarar hon.
– EP:n är resultatet av en resa av olika moods jag har gått igenom. Det finns en aggressiv låt, en ledsen låt, en empowering låt och en sensuell feminin låt. Varje låt har en tillhörande färg, precis som på en humörring symboliserar dom olika låtarna känslor jag känner. Därav namnet på EP:n, säger hon och fortsätter:

– Jag har varit väldigt nervös för att släppa detta just för att jag är så ärlig. Men samtidigt, mama ain’t raised no bitch, som jag brukar säga. Jag tar hellre risken och tvingar mig själv till att bara göra det. Det är ett tänk jag har i hela livet.

SARU berättar att hon äntligen har hittat sin röst och sitt sound. På EP:n har hon jobbat med producenterna Reyes, Foreign Juice, Martin Masarov, Per Berglin och Producenten. Den sistnämnde har utmanat henne till att blanda in nyare musikaliska influenser till den old school- r&b:n som hon älskar. Idag jobbar hon med ett litet team och släpper sin musik independent. Hon har fått ett erbjudande att signa med ett skivbolag men tackat nej. Att det ska kännas rätt och autentiskt är viktigast för henne.

I början av året uppträdde SARU på ”Dröm Stort” på Annexet i Stockholm. Förutom det första stora liveuppträdandet, som var på Cherries ”Känns Som 05’”-event på Södra Teatern i höstas, så var kvällen viktig för SARU. Hon förstod varför hon är artist.

– Efter att jag hade kört live så kom en grupp svarta tjejer fram till mig och pratade. Dom kunde relatera till mig och min musik. Att se att jag når ut till dom gjorde allt för mig. Jag hade ingen tillgång till musikbranschen förut men står ändå här idag. Jag bidrar med representation – om jag kan så kan dom.

SARU säger att den här EP:n bara är början, mentalt har hon redan planerat sitt kommande debutalbum som kommer att vara ännu mer personligt. Hon inspireras mycket av Snoh Aalegra. Att ta sig från Sverige, slå stort internationellt och lyckas som hon har gjort är planen.
– Jag har varit tyst och inte släppt något på länge av en anledning. Jag har varit i studion och stackat mycket musik. Först kommer EP:n och sen kommer förmodligen ny musik att släppas under sommaren. It’s for the girlies.

Kvinnodagen har precis varit, vad innebär female empowerment för dig?
– Jag kollar alltid på min mamma. Hon är den starkaste människan jag känner. Jag kommer från Eritrea, ett land där många kvinnor är freedom fighters och har hyllats för det. Det finns också kvinnor i min släkt som har varit det. Kvinnan gör så mycket. Vi kan göra allt. Uppe på scenen får jag min Sasha Fierce-moment. Då minns jag mig själv som liten när jag sjöng i hemlighet i mitt sovrum. Att få göra allt det här nu, musiken, artisteriet och låtskrivandet, är en blessing.

Intervju: Stella Svärd
Foto: Press