62ecc92f37b61a70cf0bee62
62f21b521d7541908e0e0022
Kolla in John Guidettis egen Spotify-playlist inför fotbolls-VM


Läs även en intervju där landslagsspelaren berättar om sin passion för svensk hiphop och mycket annat!

 

 

John Guidetti har sedan flera år tillbaka varit en publikfavorit hos svenska fotbollsfans. I år är Sverige för första gången med i VM-slutspelet sedan 2006 och Kingsize passade på att ta en pratstund med Alavés-spelaren om kärleken till hiphop, landslagets gemenskap och arbetet med unga genom egna organisationen John Guidetti Foundation.

 

 

Varför hiphop?

– Det är en genre jag tycker om. Jag gillar när rytmen är bra och jag tycker det som är coolt med hiphop är att den har gått över lite mer till det här att det ska vara ett riktigt skönt beat till. Det kom tidigare inom brittisk, holländsk och fransk rap som Maître Gims och Broedelifde, det var lite mer beat. Jag var ett stort fan av Eminem när jag var yngre men han är lite mer att han har jävligt bra texter och en stark mening i det han säger. Men jag tycker det är nice hur hiphopen har utvecklats med mycket sköna beats och skön rymt i låtarna. För mig är det a och o.

 

 

Du lyssnar mycket på svensk hiphop också?

– Jag tycker verkligen om svensk hiphop, den har blivit väldigt stor och väldigt bra med många nya artister som kommer fram. Det blir så att när man sitter i bilen och solen skiner och man sätter på en skön svensk låt… Då känns det som att man är i Stockholm. Det är ett sätt att kunna sitt i bussen på väg till match och oavsett var man är känna att man är hemma. Många av rapparna gillar fotboll och vi gillar hiphop så det blir att man träffar dom och jag har många kompisar inom hiphopvärlden i Sverige. Man kan dra förbi studion någon dag när man är hemma och det är jävligt kul. Hade jag inte jobbat med fotboll hade jag säkert jobbat med musik.

 

 

Det går rykten om att du ska börja köra lite själv?

– Ah, jag har kört lite själv men mest på skoj. Jag har spelat in låt till syrrans bröllop och lite sånt där… Vi gjorde en låt back in the day med Abidaz och Ken Ring. Hami som är en jättegod vän till mig har en studio som vi brukar gå till och bolla runt och ha kul. Jag tycker det är skitkul och gå in i studion och bara sätta på ett skitskönt beat och antingen skoja lite över det eller göra något mer seriöst. Jag är inte proffs, det säger jag inte, men jag tycker det är jävligt kul och jag är väl inte helt off beat hela tiden…

 

 

Du har spelat i bl.a. Spanien, Holland och England. Vilken av alla städer du har bott i har haft bäst hiphopkultur skulle du säga?

– Holland skulle jag säga. England har också mycket hiphopkultur, men jag har lyssnat väldigt mycket på holländsk musik och tycker den är väldigt, väldigt bra. Jag har kompisar där som var väldigt stora Feyenoord-supportrar som är musiker. Brittisk hiphop har jag också lyssnat väldigt mycket på, Giggs och Skepta back in the day… Nu har Stormzy kommit fram också och jag tycker den här grimemusiken är riktigt bra. I Spanien är det mer reggaeton som också är jäkligt skönt, dom har bra beat och dom rappar ju också på något sätt. Alla kör ju lite reggaeton-stilen, om du kollar på Fricky nu som kommit fram, det är också som reggaeton fast på svenska. Allt är ändå lite likt varandra nu och lutar mer åt partyhållet och det tycker jag är jävligt nice. Det hade dom i Holland och det har dom i Sverige nu också och i Spanien har dom ju alltid haft det.

 

 

Det är kul att ni har en liten grupp med framförallt dig, Lustig och Lindelöf som spelar mycket musik tillsammans.

– Lustig och Vigge är sköna, dom lyssnar på allt. Dom gillar också bra musik och när jag sköter musiken i omklädningsrummet blir det för det mesta magi. Det är några som kommer in och tar över lite ibland, ”Granen” klagar väl mest så klart, men han får tjura för majoriteten vinner, haha.

 

 

Med tanke på att du spelade i Manchester City i flera år, kan de bli lite groll mellan dig och Lindelöf när ni umgås?

– Nä, det skulle jag inte säga. Jag hade många bra år i Manchester City och jag trivdes väldigt bra där, det är en väldigt fin klubb. Men det blir ju så när man kommer upp i ålder att man hejar på sina polare. Jag hejar ju på Victor. Jag hejar också på Micke Lustig så jag hejar kanske inte på den ena eller den andra klubben utan jag hejar på mina kompisar. Vinner United Champions League så skulle jag bli överlycklig för då vet jag att en av mina bästa kompisar har vunnit Champions League. Så det blir mer så. Hade jag mött United hade jag velat att vi skulle vinna såklart, då får ju Victor brösta den.

 

 

Ni verkar ha en väldigt fin gruppkänsla i landslaget nu, hur skulle du beskriva den?

– Det är många bra kompisar och många är väldigt glada att komma dit och ses. Vi har så roligt när vi är med varandra och njuter verkligen av att vara på landslagssamlingar. Vi uppskattar varandras umgänge och har jävligt kul tillsammans, helt enkelt. Det gör ju såklart att det är enklare att spela sitt bästa på planen, det tror jag hänger ihop och är jäkligt viktigt.

 

 

Vad är känslan inför VM?

– Jag tycker det är en väldigt bra känsla. Det är klart att det är mycket som ska falla på plats, det är en jäkligt tuff grupp. Sen hur långt man går vet man inte men vår inställning när vi åker dit är att försöka vinna varje match. Vi försöker se till att komma dit så väl förberedda som möjligt och att hela gruppen är samlad och på samma plats rent mentalt. Sen ska vi ha jävligt kul, man ska inte glömma att VM inte kommer ofta så det gäller att försöka njuta också.

 

 

Läs intervjun i sin helhet i papperstidningen, Kingsize Magazine nr 2 2018. Här finns Kingsize Magazine, numera som gratistidning!

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL