FAM i fokus – intervju med ETZIA (Femtastic)


Lyssna även på den osläppta låten “Better Watcha Man” som den Göteborg-baserade artisten även spelade på Kingsizegalan 2014.

 

 

Under ett par veckor framöver kommer vi att skina ljus på det nya projektet FAM, bestående av Femtastic från Sverige och Dam Dutchess från Nederländerna. Vi kommer att bjuda på intervjuer och exklusivt material från kvinnorna i kollektivet.
Nästa artist är Etzia, Göteborgaren som vi bland annat kunde se live på Kingsizegalan 2014. Det är ett av Sveriges mest spännande namn inom reggae/dancehall och en viktig del av Femtastic och nu även FAM. Vi passade på att ställa några frågor till henne här i mellandagarna.

 

 
Varför är just DU en del av Femtastic och nu FAM? Vad betyder det för dig?
-Människan har en tendens att skapa obalans. Jag vet att kvinnan har en högre plats än vad hon har fått. Genom att delta i Femtastic har jag gett kvinnan ett värde, ett hopp om inre styrka. FAM projektet är en förlängning av Femtastic, det är viktigt att knyta an till kvinnor utanför vårt samhälle och land för att stärka band och visa att vi finns. Det är en rörelse som har dragits igång och nu ynglar den av sig.

 

 
Hur var det att samarbeta med Dam Dutchess?
-Jag blev tagen av dessa fina kvinnor. En intern kod byggdes upp snabbt och bröt kultur barriärerna. De var arbetsamma och lätta att jobba med. Vi började jobba direkt och fann glädje i varandras lyrik och melodier.

 

 
Reggae/dancehall är stort i vissa länder i Europa som Tyskland, Spanien och Schweiz. Men hur är förutsättningarna i Sverige?
-Marknaden är relativ liten, rörelsen är hyfsat stark. Kulturen har blivit missförstådd i den meningen att västerlänningar inte förstår att vi praktiserar ghetto musik. På Jamaica är var femte person arbetslös och nu har regeringen nyligen infört obligatorisk skolgång mellan 6-11 år. Vilka förutsättningar har en person som inte har råd att gå i skolan och få en allmänbildning som vi har i detta land? ! Jag anser att vi i väst har skapat denna obalans och vi som gillar den sanna grunden i kulturen, inte homofobi eller sexism ger dessa människor en chans att vidga sina vyer. Tack vare denna spridning har artister fått chansen att ta del av en ny verklighet. Alla kan givetvis inte förändras men de som gör det kan sprida det vidare.

 

 
I FAM är det folk som rappar, toastar och sjunger. Det är många olika bakgrunder och stilar. Vad är det som gör att det ändå fungerar så bra?
-Just att vi är olika och möter varandra med respekt, delar med oss av våra kunskaper och uppmuntrar varandra.

 

 
Hur ser framtiden ut för dig personligen? Vad har du på gång?
– Jag har en EP ”Chapter Done” som jag, tillsammans med Partillo, skapat. ”Mastah L” är också med på den. Vi kallar musiken ”Trapphall”, som speglar Etzia år 2015 och är en hybrid av dancehall/reggae, hip hop, elektro och lite extra extra. Jag har skjutit upp datumet några gånger men snart. Jag släpper även en ny låt med Wax Wreckaz, det känns tyngt. Tänkte ta en musiksväng till Jamaica och reka lite främst för ett projekt jag gör med Sida men även för att komma närmare min kultur och rota mig. Jag tar examen från musikhögskolan i Göteborg. Bam, Stay tuned for more info…

 

 

 

 

I samband med att vi publicerar denna intervju bjuder Etzia även på den  tidigare osläppta låten “Better Watcha Man”, lyssna nedan via Soundcloud:

 

 

 


Se även musikvideon till “One Trick Pony”:

 

 

 

Etzia uppträdde även på Kingsizegalan 2014:

 

 

 

 

Följ FAM via Facebook

 

 

fam-logo-S

 

 

 

Foto (Etzia): Patrik Vincent

Foto (FAM): Press

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL