Efter 300 år av brittiskt styre blev Jamaica självständigt den 6 augusti 1962. Det har föreningen Jamaicansk Kultur firat sedan 2017 med sin Jamaica Independence Festival på Lappis Beach i Stockholm. 

En av de grundande personerna bakom Jamaica Independence Festival är Denzil ”Famous” Williams. Visionen med festivalen är att skapa en mötesplats för personer delaktiga i dancehall- och reggaekulturen i Sverige. Under en dag på Lappis Beach i Stockholm vill de fira musiken, dansen och maten samt sprida kunskap om den jamaicanska kulturen till besökarna.

Under åren som gått har artister som Agent Sasco, Queen Ifrica, Turbulence, Eek-a-Mouse, G-Whizz, T-Nez (Nez), Million Stylez och Aurelia Dey med flera uppträtt.

I år är dancehallstjärnorna Charly Black och Chi Ching Ching inbjudna från Jamaica. Tillsammans med Syster Sol, Essa Cham och Etzia & Hot This Year Band kommer det att bli en sprängfylld festival med fokus på kvalitativ dancehall- och reggaemusik. DJ:s för årets festival är DJ Patuu, DJ Stella, Big Belly och MC Samo. 

Festivalen avslutas med en efterfest på Hilma samma kväll. 

Jamaica Independence Festival 2023 går av stapeln den 5 augusti 2023. Mer information och biljetter hittar du här.

Lyssna på medverkande artister nedan.

Foto: Erik by Erik/Pressbild